Rusia se apropie de o criză economică care ar putea provoca o "repetare a revoluţiei din 1917", consideră fostul patron al companiei petroliere Iukos, Mihail Hodorkovski, care a stat 10 ani după gratii în urma unui conflict cu Kremlinul.
"Mi-e teamă că (preşedintele Vladimir) Putin are de gând să ducă ţara la o criză mult mai repede decât mulţi şi-ar dori", a declarat omul de afaceri, într-un interviu acordat Bloomberg, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.
Rusia ar putea, în cele din urmă, să se confrunte cu o "repetare a anului 1917, când o persoană a dus ţara spre o criză economică, iar noi ne mişcăm acum într-o astfel de direcţie", a estimat Hodorkovski, făcând referire la revolta populară din 1917, care a fost ulterior deturnată de bolşevici şi în urma căreia acum aproape 100 s-a instaurat regimul comunist în Rusia.
"Toate regimurile autoritare, în special cele care, precum acesta /rus/, nu se bazează pe ideologie, ci pe o anumită persoană, sunt extrem de instabile. Pentru a-şi menţine puterea, astfel de lideri autoritari se văd forţaţi să ardă pământul în jurul lor, ceea ce face acum Putin", susţine el.
Economia rusă este în pragul unei recesiuni, iar sancţiunile internaţionale impuse Rusiei ca urmare a rolului său în criza ucraineană frânează creşterea, a spus omul de afaceri rus, cu o avere estimată la 15 miliarde de dolari înainte de a fi condamnat acum zece ani, estimând că o integrare mai strânsă în Europa este de o importanţă foarte mare pentru Federaţia Rusă.
Rubla a scăzut cu 14% faţă de dolar în ultimele trei luni, mai mult decât toate celelalte monede monitorizate de Bloomberg. Exodul de active ruse s-a ridicat la 75 miliarde de dolari în prima jumătate a acestui an, iar pe întreg anul trecut a constituit 61 miliarde de dolari.
Creşterea economică a Rusiei va fi de 0,5% anul viitor, au apreciat săptămâna aceasta reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, estimare cu jumătate mai redusă în urma conflictului din Ucraina şi a slăbirii monedei naţionale faţă de previziunile anterioare.
AGERPRES