Holcim, cel de-al doilea mare producator de ciment din lume, a inregistrat o scadere cu 23% a profitului trimestrial si a anuntat ca are in plan inchiderea a doua fabrici din SUA si a alteia in Spania.

Astfel, profitul net al companiei a scazut pana la 673 milioane de franci elvetiei, sau 567 milioane de dolari, sub asteptarile analistilor care prevazusera un castig net de 692 milioane de franci. Vanzarile de ciment in perioada mentionata au scazut cu 3,5%, pana la 108,8 milioane de tone.

Pentru primele noua luni ale anului Holcim a inregistrat o scadere de 45,5% a profitului net, pana la 2,1 miliarde de franci elvetieni.

Conform declaratiei lui Markus Akermann, CEO-ul companiei, vor fi inchise doua fabrici in SUA si una in Spania, fapt ce va aduce costuri suplimentare de 300 milioane de franci. Acesta a adugat ca cele doua piete, cat si cea din Marea Britanie, au inregistrat o scadere accentuata a cererii pentru materiale de constructii.

Akermann a mai adaugat ca Holcim isi va concentra atentia spre alte piete, cum ar fi cele din China sau India.

Compania elvetiana detine 16 unitati de productie in Statele Unite si 76 de centre de distributie.

Holcim detine pe piata din Romania 3 fabrici de ciment, 16 statii ecologice de betoane, 5 de agregate si 2 statii de lianti hidraulici, avand aproximativ 1.400 de angajati. In 2007, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 990 milioane lei (290 milioane euro), comparativ cu 775 milioane lei (220 milioane euro) in 2006.

Sursa: Bloomberg