Holcim şi Lafarge au primit peste 100 de oferte de cumpărare a fabricilor de ciment

Producătorii de ciment Holcim şi Lafarge au primit peste 100 de scrisori de intenţie în vederea achiziţiei activelor pe care trebuie să le vândă pentru a continua cu planul de fuziune, a anunţat directorul executiv al Holcim, citat de Reuters.

Cele două companii au propus vânzarea unor active evaluate la 5 mld. euro acum două sptămâni, ca parte a programului lor de a se ralia cerinţelor impuse de autorităţile concurenţiale care va culmina cu fuziunea. Noul conglomerat va avea vânzări anuale de 44 mld. dolari.

Bernard Fontana a declarat că a primit oferte din partea unor fonduri de private equity şi de la alţi producători de ciment, unii dintre aceştia exprimându-şi interesul de a cumpăra întregul portofoliu de active. El a mai anunţat că vor începe discuţiile cu potenţialii ofertanţi în august, dar a refuzat să spună când este termenul limită pentru depunerea ofertelor.

Cei doi producători caută cumpărători pentru operaţiunile din Austria, Ungaria, România, Serbia, Marea Britanie, Canada, Filipine, Mauritius şi Brazilia. Vânzarea va afecta aproximativ 10.000 de muncitori dintr-un total de 130.000 la nivel mondial şi va genera venituri de circa 3,5 mld. euro. Fontana a declarat că mai multe persoane s-au arătat interesate de achiziţia tuturor activelor scoase la vânzare, dar el a spus că decizia finală în alegerea cumpărătorului depinde de preţ.

Întrebat dacă va favoriza ofertanţii care vor garanta că nu vor reduce locurile de muncă sau că nu vor închide fabricile, Fontana a refuzat să fie specific, dar a subliniat că activele scoase la vânzare nu sunt cazuri de restructurare.

„Nu este o problemă. Sunt active bune. Dacă era nevoie (să reducem numărul de locuri de muncă n.red.) aş fi făcut-o. Vânzarea este legată de suprapunerile de active“, a declarat Fontana.

În România, cele două companii au decis să vândă toate activele deţinute de Lafarge. Producătorul are două fabrici de ciment la Medgidia şi Hoghiz şi o staţie de măcinare la Târgu Jiu, care acoperă o cotă de circa 33% din piaţă. Cele patru fabrici pe care Holcim şi Lafarge le deţin în România au o capacitate anuală de producţie de circa 7,2 mil. tone, echivalentul a circa 66% din piaţă. Vânzarea activelor Lafarge ar coborî cota la circa 33%, nivelul la care fuziunea ar putea avea undă verde din partea autorităţilor concurenţiale locale. În urma acestei vânzări, noul grup LafargeHolcim va rămâne cu fabricile Holcim de la Aleşd şi Câmpulung.

Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România, declara recent pentru Capital că interesul producătorilor de ciment din Turcia va fi direcţionat către achiziţia fabricii Lafarge din Medgidia. Potrivit acestuia, în actualele condiţii de piaţă, preţul celor două fabrici ar putea fi în jurul sumei de 350 mil. euro. Lafarge România a început, în luna mai, construirea unei staţii de co-procesare a deşeurilor în cadrul fabricii de ciment din Medgidia, proiect în valoare de 9,3 mil. euro.