Producătorii de ciment Holcim şi Lafarge au înaintat în mod oficial Comisiei Europene propunerea de fuziune pe care au anunţat-o încă din luna aprilie şi care include vânzarea unor active deţinute de cele două companii, Lafarge urmând să renunţe la operaţiunile pe care le conduce în România.
În ceea ce priveşte termenii fuziunii, lista activelor deţinute de cele couă companii a suferit două modificări, se arată într-un comunicat emis de Lafarge.
Astfel, Holcim urmează să renunţe la toate operaţiunile din Slovacia, în timp ce Lafarge va păstra unitatea de producţie din Austria.
Pentru a obţine aprobarea Comisiei Europene pentru încheiera fuziunii, Holcim şi Lafarge trebuie să vândă o parte dintre activele pe care le deţin.
Astfel, decizia celor două companii a fost ca în ţări precum România, Germania şi Ungaria să vândă în totalitate activele uneia dintre companii şi să le păstreze pe ale celeilalte.
În cazul României, vor fi vândute operaţiunile producătorului francez de ciment Lafarge, care deţine două fabrici de ciment, la Medgidia şi Hoghiz şi o staţie de măcinare la Târgu Jiu.
De cealaltă parte, Holcim România deţine două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti.
Holcim şi Lafarge au convenit la începutul lunii aprilie o fuziune prin schimb de acţiuni, care va crea cel mai mare producător de ciment din lume, cu vânzări anuale de 44 de miliarde de dolari.
Până în prezent, fuziunea a fost aprobată de şapte ţări, în condiţiile în care cei doi producători de ciment trebuie să obţină încuviinţarea unor autorităţi de reglementare din întreaga lume, informează Reuters.
Bruno Lafont, directorul general executiv al Lafarge, şi Bernard Fontana, directorul general executiv al Holcim, au anunţat că se află în discuţii cu mai mulţi posibili cumpărători şi că plănuiesc să încheie fuziunea în prima jumătate a anului viitor.
Cei doi oficiali nu au dorit să precizeze valoarea activelor care vor fi vândute, însă Lafont a declarat că acestea reprezintă aproximativ 12% din vânzările anuale combinate. Vânzările celor două companii s-au ridicat la 31,5 miliarde de euro în 2013, potrivit Reuters.