Săptămânalul dă asigurări că se află în posesia unei copii a documentului de 11 pagini, care ar fi fost transmis joi de locatarul de la Elysee mai multor lideri europeni, între care şi cancelarul german Angela Merkel.
În acest document, intitulat ‘pactul pentru creştere în Europa’, el avansează o serie de propuneri privind relansarea economiei în UE, prin intermediul unor proiecte majore (reţele de tehnologii avansate, energie regenerabilă, digitală etc).
‘Măsurile de creştere cu efect rapid, care se ridică la 120 miliarde de euro, ar urma să fie decise de Consiliul European în luna iunie’, scrie Holland, potrivit JDD. ‘Ele ar trebui să fie elaborate înainte de sfârşitul anului, în special cu crearea unui impozit pe tranzacţiile financiare. În cele din urmă, acestea ar trebui să fie însoţite de măsuri pentru ocuparea forţei de muncă, în primul rând pentru tineri’, adaugă el.
Cele 120 de miliarde vor veni din trei surse. În primul rând, este vorba de fonduri europene structurale UE, de 55 de miliarde, dintre care o parte ‘semnificativă’ ar urma să fie deblocată până la sfârşitul anului. Apoi, Banca Europeană de Investiţii ar putea împrumuta pieţele până la 60 miliarde pentru proiecte de infrastructură, conform surselor media amintite. În cele din urmă, 4,5 miliarde de euro vor fi disponibile prin ‘proiecte de eurobonduri’, împrumuturi lansate în comun de mai multe ţări europene pentru finanţarea marilor proiecte de infrastructură continentală. Acesta este un instrument de creştere economică susţinut de Francois Hollande încă din campania prezidenţială.
Totuşi, potrivit ziarului, documentul nu fixează obiective privind impactul măsurilor respective asupra creşterii europene şi ocupării forţei de muncă europene.
În plus faţă de noile tehnologii, preşedintele francez doreşte, de asemenea, ‘pe termen lung, accelerarea şi alinierea investiţiile în nanotehnologie, biotehnologie, materiale noi etc’. Reţelele de transport şi de apă sunt, de asemenea, discutate, precum şi îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor (izolare, panouri solare, clădiri ecologice, etc.)
În cazul în care 120 miliarde reprezintă mai puţin de 1% din PIB-ul Uniunii Europene, şeful statului francez doreşte să antreneze în planul său toate sectoarele economiei, mai scrie Le Journal du Dimanche.
La începutul lunii iunie, Berlinul, în dezacord cu Parisul în privinţa mijloacelor de relansare economică europeană, a propus propriile reţete de creştere pentru Europa, într-un document de opt pagini concentrându-se pe potenţialul pieţei comune şi reformele structurale, cum ar fi accelerarea privatizărilor şi o flexibilitate mai mare pe piaţa muncii, dar refuzând relansarea creditării.
SURSA: Agerpres