Raluca Turcan anunță o revenire a studiourilor americane în România
Raluca Turcan aduce în atenție faptul că România a captat atenția Hollywood-ului. Ea anunță că marile studiouri americane de film vor să dezvolte colaborări în acest domeniu, în țara noastră.
Turcan a făcut aceste declarații după o întâlnire oficială ce a avut loc la Washington. Ministrul Culturii a discutat cu Charles H. Rivkin, preşedinte şi CEO al Motion Pictures Association (MPA).
„Marile studiouri americane sunt interesate să revină în Romania, valoarea profesioniştilor din ţara noastră fiind bine-cunoscută peste ocean”, a anunţat ministrul Culturii.
Înființată în 1922, Asociația de Filme Motion Pictures (MPA) înglobează cele mai importante studiouri de film. Printre ele se numără: Walt Disney Studios Motion Pictures, Netflix Studios, LLC, Paramount Pictures Corporation, Sony Pictures Entertainment Inc., Universal City Studios LLC și Warner Bros. Entertainment Inc.
În săptămâna următoare, Oficiul de Film și Investiții Culturale, sub egida Ministerului Culturii, se pregătește să efectueze primele plăți pentru proiecte care au așteptat mai mult de trei ani pentru ca statul român să-și îndeplinească responsabilitățile financiare.
În plus, ministrul Culturii a mai adăugat că procesul de decontare va fi continuat și în 2024.
„Vom continua soluţionarea şi decontarea proiectelor restante, în paralel cu deschiderea unui nou apel de proiecte, într-o formă revizuită, care să crească competitivitatea Romaniei pe piaţa europeană a locaţiilor de filmare”, anunţă Turcan.
De ce nu s-a mai filmat serialul Wednesday în România?
Raluca Turcan a afirmat într-un interviu recent că producția serialului „Wednesday” în România a fost suspendată din cauza acțiunilor înșelătoare ale statului, care i-ar fi păcălit pe producătorii americani.
Potrivit ei, noua lege a cinematografiei va face contrariul, va atrage marile studiouri străine.
„Aproape că ajunsesem de râsul industriei cinematografice internaționale că suntem țara care are lege, alocă și bani pe hârtie, semnează contracte și după aceea retrage preșul. Și anul acesta vom face primele plăți care vin din hotărâri definitive ale instanței care certifică faptul că statul român a tras țeapă unor investitori în industria cinematografică.
Să vă dau un exemplu de cât de păgubos este pentru un stat să nu-și respecte angajamentul. Avem decizii ale instanței în valoare de 3 milioane de lei. Pentru că nu au reușit să facă plățile, să pregătească tot cadrul de a face plățile până la finalul acestui an, au crescut penalitățile cu încă 2,7 milioane de lei. Asta este minimum minimorum.
Sunt doar decizii ale instanței pentru cei care au câștigat. Pentru că n-am plătit până la mijlocul anului, acum până la finalul anului au crescut penalitățile cu încă 2,7 milioane de lei”, a declarat Turcan, pentru Digi24.