Holzindustrie a respins şi raportat, în ultimul an, 69 de transporturi de material lemnos cu documente neconforme

Holzindustrie Schweighofer a respins şi raportat, în ultimul an, 69 de transporturi de material lemnos cu documente neconforme, a arătat miercuri compania, după publicarea unui raport al Agenţiei de Investigaţii de Mediu (EIA) potrivit căruia aproximativ 50% din lemnul tăiat în România a provenit, în ultimul deceniu, din surse ilegale, iar în majoritatea cazurilor investigate destinaţia lemnului ilegal a fost compania austriacă.

'Le impunem furnizorilor noştri să respecte toată legislaţia în vigoare şi să dovedească provenienţa legală a materialului lemnos pe care îl livrează. Mai mult decât atât, nu doar refuzăm orice transport de lemn suspect, care nu prezintă documentele legale complete şi corecte, ci îl raportăm autorităţilor competente sa investigheze şi să sancţioneze eventualele nereguli. Doar în ultimul an, Holzindustrie Schweighofer a respins şi raportat 69 de transporturi de material lemnos cu documente neconforme', precizează un comunicat al companiei. 

Totodată, Holzindustrie menţionează că este singura companie din industria de prelucrare a lemnului din România care nu acceptă lemn provenit din parcuri naţionale şi arată, totodată, că nu se poate vorbi de un monopol în condiţiile în care în România există aproximativ 5.000 de procesatori de lemn. 

'HS este cel mai mare importator de lemn din România. Compania importă anual din ţările vecine peste 1 milion m3 lemn sub formă de buştean pentru care plăteşte taxe de peste 40 de milioane de lei, în timp ce din România pleacă în fiecare an, cu precădere în Extremul Orient, aproximativ 400.000 m3 lemn sub formă de bustean neprelucrat', se mai arată în documentul citat. 

Potrivit acestuia, peste 70% din materia primă utilizată în industria de mobilă din România o reprezintă lemnul de foioase, nu de răşinoase, astfel că industria de prelucrare de cherestea de răşinoase nu este responsabilă de lipsa de materie primă sau de falimentele unor producători de mobila după anul 1990. De altfel, 95% dintre produsele Holzindustrie Schweighofer sunt produse cu valoare adaugată din care mare parte sunt vândute direct în România, inclusiv către fabrici de mobilă, subliniază compania. 

Cu privire la acuzaţia potrivit căreia HS ar oferi bonusuri pentru tăierile de lemn ce depăşesc limitele din APV (Act de Punere în Valoare – documentul de provenienţă a materialelor lemnoase), reprezentanţii companiei austriece au explicat faptul că bonusul prevăzut în contractul de prestări servicii de exploatare este un bonus de calitate, oferit tuturor prestatorilor care asigură o bună sortare a materialului exploatat, nu produc prejudicii în fondul forestier, respectă regulile silvice de exploatare şi reglementările de securitate în muncă etc. 

Pe de altă parte, în comunicat se precizează că în urma unor controale realizate de Ministerul Mediului la fabricile din Sebeş şi Rădăuţi, a fost întocmit un raport care, conform procedurilor legale din România, a fost trimis către Parchetul General, însă subliniază că nu a primit încă o copie a acestui document. 

Holzindustrie Schweighofer este parte a Grupului Schweighofer şi îşi are originile într-o afacere de familie austriacă. Compania a deschis prima fabrică de cherestea în România în anul 2003, la Sebeş iar în prezent operează pe plan local alte două fabrici de cherestea – la Rădăuţi şi Reci, o fabrica de panouri încleiate din lemn masiv la Siret şi una de panel la Comăneşti. 'De la intrarea pe piaţa locală şi până în prezent, Holzindustrie Schweighofer a investit 778 milioane de euro în România, iar în ultimii patru ani a contribuit la bugetul statului cu peste 100 milioane de euro', se mai arată în comunicat. 

AGERPRES