Prescrierea unor remedii, precum veninul de albină sau de şarpe, poate aduce unui homeopat care dispune de un cabinet individual un venit brut lunar ce poate ajunge la 3.000 de euro.
Homeopatia este o specializare care atrage tot mai mulţi pacienţi în cabinete, dar şi medici în sălile de curs pentru obţinerea acestei competenţe. Şi, deşi consultaţiile din domeniu nu sunt decontate de CNAS, piaţa homeopatiei a ajuns la circa 80 de milioane de euro, conform estimărilor Capital. „Din 1980 până în prezent, au primit atestat cu drept de practică în jur de 2.600 de medici“, spune Doina Pavlovschi, preşedintele Societăţii Române de Homeopatie. Nu se poate spune însă cu exactitate câţi dintre aceştia pratică homeopatia şi nici câte cabinete de specialitate sunt în ţară, completează ea. Asta, pentru că astfel de servicii medicale nu sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar homeopatia este o competenţă medicală obţinută în urma unor cursuri postuniversitare. Ceea ce înseamnă că toţi medicii obţin mai întâi o specializare în medicina alopată (pediatrie, medicină generală etc.), după care pot alege dacă rămân la ea sau se specializează (şi) în homeopatie.
Pacienţii, descurajaţi de tarife
„Viitorul va aduce şi o bună relaţie cu CNAS“, spune Doina Pavlovschi. Cel mai adesea, preţul unei consultaţii este de 100-150 de lei, iar un medic nu consultă, în general, mai mult de patru pacienţi pe zi, pentru că o consultaţie poate dura mai mult de o oră. Ceea ce înseamnă că un cabinet indiviual ar putea încasa, într-o lună, între 2.000 şi 3.000 de euro. Însă venitul unui medic variază în funcţie de mai multe elemente, precum experienţa, investiţiile în publicitate, taxa percepută şi timpul alocat unui pacient. „În funcţie de aceşti factori, câştigul net ar putea fi între 1.000 şi 4.000 de lei pentru un medic care îşi dedică majoritatea timpului cabinetului său“, spune Adrian Dumitrescu, un doctor care a ales să deschidă un cabinet de homeopatie, după ce a acumulat mai mulţi ani de experienţă în pediatrie.
Preţul consultaţiei, însă, este considerat prohibitiv de mulţi pacienţi. „Din cauza faptului că trebuie să achite integral preţul consultaţiei, mulţi sunt reticenţi. Totuşi, întrucât remediile nu sunt la fel de costisitoare ca în cazul medicamentelor, ei pot face economii mari“, explică dr. Violeta Botescu, care are un cabinet individual de homeopatie şi acupunctură în Bucureşti.
Prin homeopatie se pot trata afecţiunile aparatului respirator, alergii, migrene, insomnii, fobii, spasmofilie, viroze, afecţiuni reumatice, sindromul dispeptic etc. „Cele mai mari beneficii le au pacienţii cu boli cronice“, spune Violeta Botescu. „Tratamentul este foarte sigur, fără efecte secundare şi fără să creeze dependenţă. Poate fi administrat fără restricţii copiilor şi bătrânilor, precum şi în timpul sarcinii şi al lăuziei“, explică Ella Bradin, medic cu competenţe în homeopatie şi acupunctură. Remediile sunt, practic, diluţii homeopatice realizate din substanţe precum ignaţia, venin de albină sau de şarpe.
Cursurile de homeopatie sunt organizate de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar din Bucureşti, în două variante: fie în weekenduri, timp de doi ani, fie în trei module a câte trei săptămâni, pe parcursul a zece luni. Conform reprezentanţilor instituţiei, numărul solicitanţilor este în creştere de la un an la altul.
Consultaţia este laborioasă, cere mult timp pentru o bună cunoaştere a bolnavului, iar tratamentul este strict individualizat.
Doina Pavlovschi, preşedinte, Societatea Română de Hemopatie
4.000 de lei este venitul net pe care îl poate obţine un homeopat care petrece cea mai mare parte a timpului său în cabinet
150 de lei este tariful mediu al unei consultaţii, cu o durată de circa o oră. La cabinetele individuale, tariful este mai mic, în timp ce la clinicile mari poate ajunge şi la 300 de lei