Honda și Nissan renunță la planurile de fuziune

Decizia finală va fi luată în cadrul reuniunilor consiliilor de administrație ale celor doi producători auto japonezi. Potrivit cotidianului financiar Nikkei și altor surse media din Japonia, Honda ar fi propus ca Nissan să devină o subsidiară a sa, în locul unei fuziuni între egali, așa cum fusese anunțat inițial în decembrie 2024.

Conform Nikkei, opoziția fermă a Nissan față de ideea de a deveni subsidiar al Honda a fost factorul care a dus la abandonarea discuțiilor.

În decembrie, oficialii Honda au declarat că, pentru ca fuziunea să devină posibilă, Nissan trebuie să își accelereze eforturile de redresare. În prezent, Nissan se află într-un proces de restructurare majoră, având în vedere un plan de disponibilizare a 9.000 de angajați și reducerea cu 20% a capacităților sale globale.

Totuși, Honda nu era pe deplin convinsă de eficiența măsurilor implementate de Nissan și a solicitat extinderea acestora. Oficialii Honda s-au temut că ritmul lent al redresării Nissan ar putea afecta negativ perspectivele fuziunii, conform surselor.

Deși Nissan are o tradiție mai îndelungată în industria auto, în prezent Honda o depășește, atât în termeni de vânzări, cât și în ceea ce privește capitalizarea bursieră.

Foxconn examinează posibilitatea achiziționării unei participații în Nissan

Gigantul taiwanez Foxconn examinează posibilitatea achiziționării unei participații în Nissan. Compania a trimis o delegație în Franța pentru a se întâlni cu reprezentanții Renault, care dețin 36% din Nissan și care vor juca un rol important în orice tranzacție posibilă, conform surselor.

Foxconn
SURSA FOTO: Dreamstime

Producătorul de dispozitive electronice, care are de mult timp în plan extinderea în industria vehiculelor electrice, nu a renunțat complet la idee și așteaptă să vadă dacă Nissan și Honda vor face progrese în finalizarea unui acord, înainte de a lua următoarea decizie, potrivit surselor.

Nissan are un plan de reducere a costurilor cu 2,6 miliarde de dolari la nivel global

Amintim că recent, Nissan Motor a anunțat lansarea unui program de plecări voluntare pentru angajați și reducerea numărului de ture la trei dintre fabricile sale din Statele Unite. Aceste măsuri fac parte dintr-un plan global de reducere a costurilor, având ca obiectiv economii de 2,6 miliarde de dolari.

Un reprezentant al companiei a anunțat că Nissan va oferi pachete de plecare voluntară angajaților de la fabricile sale de asamblare din Smyrna (Tennessee), Canton (Mississippi) și de la uzina de motoare din Decherd (Tennessee).

În plus, începând din aprilie, Nissan va reduce numărul de ture pe linia de fabricație a SUV-ului Rogue din Smyrna, iar din septembrie, aceeași măsură va fi aplicată și pentru modelul Altima din Canton.

În august 2024, Nissan a redus deja producția modelului Rogue în fabrica sa din Kyushu (Japonia) cu 30%, din cauza cererii scăzute din Statele Unite pentru anumite modele mai vechi. Mai multe puteți citi aici.