Honeywell International va plăti 1,3 miliarde de dolari pentru compensaţii pentru boli provocate de azbest, ca urmare a cererilor primite de o fostă divizie a sa. Potrivit gigantului industrial, acordul va ajuta compania să îşi reducă datoriile legate de mediu.
Acordul, ca parte a unui acord cu North American Refractories Asbestos Personal Injury Settlement Trust, va ajuta producătorul aerospaţial să scape de obligaţiile de finanţare pe care le are faţă de trust, a transmis compania într-un dosar de reglementare. Honeywell a precizat că după plata unică a sumei forfetare va avea „obligaţii limitate” faţă de trust, odată cu încheierea tranzacției.
După ce s-a confruntat cu mai multe procese pentru boli legate de azbest, fosta divizie North American Refractories Company (NARCO) şi-a declarat falimentul în anul 2002. Honeywell a înfiinţat după aceea trustul de compensare pentru a rezolva cererile de compensaţii legate de azbest, în valoare de miliarde de dolari.
Honeywell, care a deţinut NARCO din 1979 până în 1986, a declarat că rezerva de 695 de milioane de dolari a NARCO va fi eliminată din bilanţul companiei şi un cost va fi recunoscut în bilanţul său odată ce tranzacţia va fi aprobată de tribunalul pentru faliment.
Mai mult, compania din Carolina de Nord şi-a reafirmat perspectivele financiare anunţate anterior pentru întregul an şi trimestrul al patrulea, transmite Reuters.
Ce este azbestul?
Azbestul este un mineral natural ale cărui fibre pot fi separate în fire subțiri și durabile. Acesta este utilizat pe scară largă în multe industrii, deoarece fibrele sale sunt izolatoare excelente (sunt rezistente la căldură, la incendii și la produse chimice și nu conduc electricitatea). Este adesea folosit pentru a consolida cimentul și alte materiale, potrivit unui document al Comisiei Europene.
Cu toate acestea, este o substanță deosebit de periculoasă (clasificată ca fiind cancerigenă de categoria 1A în Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, ambalarea și etichetarea produselor chimice). În cazul în care produsele care conțin azbest sunt deteriorate, fibrele de mici dimensiuni pot fi inhalate, conducând în timp la boli precum azbestoza, mezoteliomul și alte forme de cancer.
Câte tipuri există?
Există câteva tipuri de azbest:
- actinolit;
- amozit (azbestul „brun”);
- antofilit;
- crizotil (azbestul „alb”);
- crocidolit (azbestul „albastru”);
- tremolit
Crocidolitul și amozitul sunt cele mai periculoase două forme de azbest, prezentând cele mai ridicate riscuri la adresa sănătății umane în caz de inhalare a fibrelor. Crocidolitul a început să fie eliminat treptat începând cu 1970. Cu toate acestea, construcțiile mai vechi pot conține crocidolit.
Azbestul nu este dăunător dacă rămâne neperturbat. Acesta este periculos numai dacă este tăiat, forat sau deteriorat într-un anumit mod.
Unde poate fi întâlnit?
Azbestul poate fi întâlnit în continuare în anumite clădiri sub formă de strat izolator, însă acesta a fost utilizat, de asemenea, în garniturile de frână, țevile și cazanele izolate (de exemplu, la bordul navelor). Acesta poate fi prezent în continuare în anumite clădiri mai vechi, fiind însă îndepărtat în momentul efectuării de renovări.
În general, azbestul este utilizat cât mai puțin posibil, întrucât sunt disponibile alternative mai puțin periculoase. Acesta poate fi în continuare prezent în anumite clădiri mai vechi în care lucrați sau pe care le vizitați, cum ar fi distileriile, precum și la bordul anumitor nave, în special în țările care nu fac parte din UE.