Intr-un clasament realizat de US Heritage Foundation, Hong Kong ocupa pentru al 15-lea an consecutiv locul intai in clasamentul celor mai libere economii. Desi ar parea surprinzator, Hong Kong face parte dintr-un stat comunist, RP Chineza. Trebuie mentionat totusi ca fostele colonii Hong Kong si Macao sunt unitati administrative cu regim special in cadrul RP Chineze.

Potrivit Indicelui Libertatii Economice pe 2009, Hong Kong se afla in top, cu un scor de 90 din 100, cu 0,3 puncte mai mult decat in anul precedent. Media mondiala a clasamentului este de 59,5 puncte.

In randul celor zece domenii in particular luate in calcul in alcatuirea clasamentului, Hong Kong se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste libertatea comertului, a investitiilor si cea a sistemului financiar. Desi nu se afla pe primul loc, ocupa totusi o pozitie de top 10 in domenii precum libertatea mediului de afaceri, monetara si cea a drepturilor de proprietate. In opinia celor care au alcatuit clasamentul, aceste scoruri atat de bune se datoreaza puterii institutiilor administratiei, a proiectelor antreprenoriale reusite, la care se adauga predictibilitatea reglementarilor in materie si flexibilitatea pietei muncii.

Alte tari care au ocupat pozitii bune in top 10 sunt, in ordine, Singapore, Australia, Irlanda, Noua Zeelanda, SUA, Canada, Danemarca, Elvetia si Marea Britanie.

Secretarul pe probleme financiare al Hong Kong, John Tsang, a declarat ca „suntem hotarati sa mentinem aceasta libertate economica a regiunii noastre pentru cat mai mult timp posibil, in conditiile in care rolul guvernului este doar acela de a crea facilitatile pentru dezvoltarea economiei”.