CITEȘTE ȘI Hong Kong – City of lights PARTEA I
Iniţial am vrut să vă povestesc cum am ieşit din oraş şi am mers pe insulele apropiate, dar trebuie neapărat să vă mai spun câte ceva despre ce este de văzut în Hong Kong. Ca să vă puteţi orienta, merită să ştiţi că oraşul propriu-zis este împărţit în două, pe de o parte Peninsula Kowloon, acolo unde este şi zona centrală (Mongkok), iar peste apă se găseşte insula Hong Kong, cea care adăposteşte multele clădiri de birouri. Cele două sunt foarte bine conectate prin intermediul metroului, dar şi prin al ferryboat-urilor. Ca un sfat, deşi metroul este evident mai rapid si mai comod, nu rataţi o traversare cu ferryboat-ul tradiţional, veţi putea vedea ambele maluri în timpul traversării şi vă veţi bucura de tradiţionalul mijloc de transport al locuitorilor.
Ca preţuri, metroul se plăteşte in funcţie de destinaţie, preţurile fiind o idee mai mari decât în România. Există varianta unui card pe care se încarcă un credit, dar eu am preferat să iau de fiecare dată o cartelă de la automat, selectând pur şi simplu staţia unde vroiam să ajung. Cât despre ferryboat, preţul unei traversări este extrem de redus, aproximativ echivalentul a 1 leu. Puteţi lua de asemenea bilete pentru o zi întreagă, dar nu aş recomanda asta.
Dacă mi-aţi ascultat sfatul şi aţi traversat pe insula Hong Kong, cea mai bună destinaţie ar putea fi Bank of China, una dintre clădirile emblemă ale oraşului prin design-ul său amintind de ramurile de bambus, un simbol al prosperităţii. În ciuda acestui simbol, clădirea a născut foarte multe controverse în timpul construcţiei sale din cauza unghiurilor foarte ascuţite, care nu respectă regulile feng-shui atât de importante în zona. Trecând totuşi peste aceste discuţii, Bank of China Tower poate fi vizitată gratis, la etajul 43 fiind o platformă de observaţie, aceasta fiind denumirea pretenţioasă pentru un hol de clădire de birouri. Pentru mine a meritat vizita întrucât priveliştea este foarte frumoasă, asa cum puteţi vedea şi din poza de mai jos.
CITEȘTE ȘI Hong Kong – City of lights PARTEA I
Sigur că cel mai bun sfat în acest moment ar fi să intraţi într-unul din multele restaurante din oraş şi să încercaţi nenumăratele tipuri de bucătării. Vă spuneam şi în prima parte că unul dintre motivele pentru care am ales Hong Kong îl reprezintă mix-ul de culturi, dar şi faptul că este o poartă de intrare în Asia. Mâncarea este absolut deosebită, aici găsind o multitudine de restaurante, de la cele tradiţional chinezeşti, evident împărţite după regiunile Chinei, până la celelalte bucătării asiatice, fie ele coreene, japoneze ori thai. Dacă vă place mâncarea chinezească pe care o puteţi găsi în România, sunteţi deja familiarizaţi cu noodles, porc dulce-acrisor, vită picantă şi aşa mai departe. Pe lângă acestea, nu pot uita raţa crocantă, dar mai ales preferaţii mei, şi anume dumplings (găluşte cu diverse umpluturi – foarte ieftine şi foarte gustoase). În ceea ce priveşte locurile, vă recomand să mâncaţi atât pe Temple Street (o mulţime de tarabe şi restaurante stradale), dar şi la restaurantele aflate la unul dintre etajele multor clădiri din Hong Kong. Ca ceva absolut specific, lipsa de spaţiu a făcut ca magazinele si restaurantele să îşi găsească locul în clădiri, de la parter până la etajul 10. Într-o seară am intrat într-o astfel de clădire şi am mers de curiozitate cu liftul, oprindu-mă la fiecare etaj şi descoperind peste tot restaurante pline, de la japoneze la coreene, dar şi chinezeşti cu specific Beijing ori vreo altă zonă a Chinei. Ce vă pot garanta este că nicăieri nu am găsit ceva care să nu-mi placă ori care să aibă probleme. Ingredientele sunt proaspete, fie că vă opriţi la taraba de pe stradă, ori sunteţi la un restaurant. Sigur, nu vă recomand neapărat să aruncaţi o privire la modul în care sunt păstrate, ar cam dăuna digestiei.
CITEȘTE ȘI Hong Kong – City of lights PARTEA I
Nu cred că am avea suficient spaţiu să vă povestesc despre mâncarea din Hong Kong, vă pot spune doar că este o experienţă în sine. Chiar şi la circuitul de curse de cai am mâncat excelent. Ajungând la asta, vă recomand să verificaţi orarul curselor de cai fie de la Happy Valley (de obicei, joi), fie de la Sha Tin Racecourse (în weekend). Eu am mers la acesta din urmă pentru a asista la câteva curse de cai, dar mai ales la forfota ce se naşte în jur. Trebuie să recunosc faptul că nu am mai mers la vreun hipodrom, însă cred că am ales locul potrivit pentru prima oară. Probabil că mai mult de jumătate din experienţă este dată de pariuri, însă nu am avut deschiderea de a afla cum stă treaba. M-am mulţumit să mă plimb prin tribune, să văd câteva curse de cai, să văd prezentările cailor ce urmau să concureze, dar şi să îi văd pe nenumăraţii pariori ce nici măcar nu ieşeau la aer, ci doar urmăreau cursele pe zecile de ecrane. A, da, şi să mănânc de la unul dintre nenumăratele restaurante.
Iar dacă tot am mers la Sha Tin, am profitat de asta şi n-am ratat o vizită la Templul celor 10.000 Buddha, aflat relativ aproape. Pentru acesta vă recomand să vă documentaţi înainte de a merge întrucât e ceva mai dificil de ajuns, nefiind foarte bine marcat. Mi s-a părut foarte ciudat pentru Hong Kong acest lucru, dar am citit şi am aflat că e un aspect care ţine de unele lucrări ce se desfăşoară în zonă şi de faptul ca autorităţile nu vor să promoveze obiectivul din acest motiv. Vă pot spune că nu am avut nici o problemă din acest punct de vedere, lucrările fiind aproape invizibile, dar a fost nevoie să citesc un blog ce conţinea harta exactă a drumului. Nu vă faceţi griji, nu e nimic foarte complicat şi merită să urcaţi pe aleea cu 10.000 (pretind ei, nu le-am numărat) de statuete cu diverse reprezentări ale lui Buddha. Apropo de acest număr, se pare că sunt aproximativ 13.000 de statui, asta pentru că în tradiţia cantoneză termenul 10.000 este pur şi simplu un termen figurat pentru un număr foarte mare. Încă un sfat, dacă pe drum sunteţi abordat de călugări budişti care vă cer bani, le puteţi oferi, dar trebuie să ştiţi că sunt călugări falşi…da, există chiar şi aşa ceva în China. De altfel, veţi vedea afişe despre asta în timp ce urcaţi, dar e bine să ştiţi dinainte. Tot în cadrul Templului veţi ajunge şi la spaţiul unde se păstrează urnele cu cenuşă, lucru pe care mi-aş fi dorit să-l fi ştiut inainte să fiu singurul vizitator al acestuia.
Dat fiind că în această parte am umblat tot în oraş, vă promit că în partea următoare vom evada pe una dintre insulele din apropiere.