Hong Kong se confruntă cu o situație gravă. Orașul a înregistrat cea mai mare scădere a populației din istorie
Departamentul de recensământ și statistică a informat că populația totală a orașului a scăzut de la 7,41 milioane de persoane la 7,29 milioane. Astfel, poate fi observată o scădere de 1,6%. Este cea mai abruptă scădere de când guvernul a început să urmărească cifrele în 1961.
Chiar dacă autoritățile au atribuit o parte din această scădere unei scăderi „naturale”, mai multe decese decât nașteri, experții cred că cifrele reflectă un exod care s-a accelerat în ultimii ani pe fondul unor tulburări sociale masive care au inclus proteste antiguvernamentale și pandemia de coronavirus, conform informațiilor transmise de CNN.
Aproximativ 113.200 de rezidenți au părăsit Hong Kong în ultimul an, a precizat departamentul, față de 89.200 în anul precedent. Cifrele includ expatriații și alți rezidenți nepermanenți. Pe tot parcursul pandemiei, experții și liderii din industrie au avertizat că restricțiile severe vor alunga rezidenții, călătorii și expatriații.
Chiar și în timp ce restul lumii se deschidea, timp de luni de zile Hong Kong a continuat să țină închise granițele, să suspende rutele aeriene și să impună carantina și măsuri de distanțare socială.
Hong Kong va reduce la trei zile perioada de carantină
În altă ordine de idei, amintim că persoanele care sosesc în Hong Kong din străinătate vor trebui să petreacă trei zile în carantină la hotel, iar apoi vor putea să efectueze cele patru zile de monitorizare a stării de sănătate, a anunțat luni șeful executivului John Lee.
Perioada de patru zile presupune reguli relativ lejere, călătorii putând să își părăsească locuințele și fiind restricționați doar în locurile cu risc ridicat. Astfel, în timpul celor patru zile de supraveghere, călătorii pot merge în birouri și centre comerciale și pot lua transportul public, cu condiția să facă zilnic un test rapid.
Relaxarea restricțiilor în ceea ce privește carantina a fost decisă după eliminarea suspendărilor de zbor din 7 iulie, care impuneau interdicții rapide pe anumite rute dacă acestea aduceau din greșeală pasageri infectați cu Covid.
„Vrem să reducem impactul carantinei asupra activităților noastre economice, precum și asupra legăturii noastre cu lumea”, a declarat Lee în cadrul unei ședințe.