Potrivit acestuia, după această criză, angajații ar trebui să beneficieze de 0 taxe pe salariul minim pe economie, pentru o perioadă de 3-5 ani de zile.
„Există în momentul de faţă discuţii cu reprezentanţii Guvernului pentru despăgubiri, compensări, atât pe Legea 224, respectiv 20% din diferenţa cifrei de afaceri 2020 versus 2019, dar suntem în discuţii şi pentru despăgubiri, compensări aferente perioadei în care industria a fost restricţionată şi încă este în anul 2021.
Aceste despăgubiri ar trebui să fie sub forma diferenţei de cifră de afaceri sau am venit cu o propunere prin care, având în vedere deficitul de personal şi criza de forţă de muncă din această industrie, angajaţii să beneficieze de zero taxe pentru salariu minim brut pe economie pentru 3-5 ani, acesta putând fi un test şi la nivel naţional”, a spus Mischie.
Proiect pilot pentru zero taxe pe salariul minim
Paul Ene, secretar de stat în Ministerul Economiei, prezent la conferinţă, a precizat că sectorul HoReCa ar putea fi inclus într-un proiect-pilot privind aplicarea acestei măsuri începând de anul viitor.
„Legat de propunerea celor de la HORA privind zero taxe pe salariul minim în industria HoReCa, coaliţia de guvernare şi-a asumat prin programul de guvernare ca, în funcţie de cum va arăta bugetul la anul, să avem un domeniu-pilot în care să aplicăm această măsură.
Noi, la Ministerul Economiei, ne dorim ca zona HoReCa şi turismul să facă parte din acest domeniu-pilot pentru a susţine şi a arăta că este o măsură bună pentru întreaga economie.”, a spus Ene.
Legat de schema de despăgubire, termenul respectiv de plată este preluat de la Comisia Europeană.
„Scopul nostru este să dăm banii cât mai repede, de aceea a apărut și acea Ordonanță 10 pentru a pregăti dosarele și a da banii cât mai repede. Poate dura în funcție de 2-4 luni și este nevoie să așteptăm evaluarea dosarelor. Toți cei care vor aplica, vor primi banii.”, a adăugat secretarul de stat.
Ce spun antreprenorii
Dan Isai, fondator Salad Box, susține că trebuie găsite soluții pentru că angajații au de suferit.
„A fost un an greu, dar suntem o industrie unită și suntem gata să deschidem această industrie. Este nevoie de predictibilitate pentru a nu deschide și închide pentru că acest lucru frustrează și angajații. Va fi o reînvierea a industriei.”, a declarat Dan Isai.