Compania are achiziţionate circa 40 ha de teren în Sibiu şi Braşov pentru o serie de proiecte rezidenţiale, care prevăd construcţia a 4-5.000 de locuinţe.
„În sectorul construcţiilor nu putem vorbi de o creştere pregnantă, ci doar de o ameliorare. Oricum, în acest sector, trebuie să fi trecut câţiva ani de la depăşirea recesiunii economice pentru a putea vorbi despre o revenire a pieţei. Ne aşteptăm să crească activitatea în sectorul de construcţii, generată de proiectele de infrastructură şi mai puţin de cererea de locuinţe, cum a fost cazul în 2007-2008“, susţine Horaţiu Cercel (39 de ani).
În ultima perioadă, omul de afaceri sibian a reuşit să definitiveze fuziunea prin absorbţie cu Bravcof Braşov. Compania braşoveană era controlată de Concefa în proporţie de 90%. Cele două firme au fost evaluate la jumătatea anului 2009 la 147,5 milioane de lei (circa 35,3 milioane de euro). Concefa Sibiu a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al companiei braşovene pentru 28 milioane de lei (7,6 milioane de euro), Bravcof fiind evaluată la 12, 6 milioane de euro pe baza metodei activului net.
Cercel a mai achiziţionat anul trecut pachetele de acţiuni ale companiilor din domeniul construcţiilor Tunele SA şi Construcţii Feroviare Timişoara şi a regionalizat activitatea în zonele Sibiu, Cluj, Vâlcea şi Braşov.
Probleme cu forţa de muncă
„Dacă anii premergători crizei au însemnat o creştere explozivă a segmentului imobiliar, în perioada imediat următoare ne aşteptăm la o creştere a sectorului construcţiilor datorată lucrărilor de infrastructură, atât rutieră, cât şi feroviară. Din păcate, inconsecvenţa guvernamentală a dus la expatrierea forţei de muncă, factor care va avea un cuvânt greu de spus în proiectele ce vor trebui realizate pe viitor“, spune Cercel.
Principalele contracte pe care Concefa le are în derulare în prezent sunt: proiectul rezidenţial Silver Mountain din Poiana Braşov, a cărui primă etapă de construcţie se apropie de final, lucrările de refacere a infrastructurii feroviare de la Şibot şi Putna Seacă, proiecte cu finanţare din fonduri europene, reabilitatea podului peste Dunare, între Giurgiu şi Ruse, construcţia podului peste râul Olăneşti, în Râmnicu Valcea, lucrări de intervenţie la DN1, Sebeş-Alba Iulia la km 378+020 şi un pasaj superior peste calea ferată la Alba Iulia.
Anul trecut, Horaţiu Cercel a ocupat poziţia 265 în TOP 300 Capital cu o avere estimată la 20-25 mil. euro.