Astăzi, 31 iulie, Horațiu Mălăele sărbătorește 72 de ani de viață. Născut în 1952, acest renumit actor român de teatru și film a împărtășit odată că, atunci când se simte prea confortabil într-un loc, plictiseala îl îndeamnă să caute noi provocări.
Horațiu Mălăele împlinește astăzi, 31 iulie, 72 de ani
În 1952 s-a născut Horațiu Mălăele, actor român de teatru și film. Într-un interviu, Mălăele a explicat că atunci când ajunge să fie prea familiarizat cu un loc, începe să se plictisească și simte nevoia să plece.
El a descris această stare de rătăcire ca fiind una plăcută și deliberată. Actorul a menționat că, dacă petrece prea mult timp printre personajele sale, simte nevoia să scrie ceva pentru a se destinde.
În caz contrar, dacă nu găsește inspirație în scris, se apucă de desenat sau, dacă nici asta nu ajută, merge să joace tenis.
Mălăele a subliniat că această „dictatură proteică” este, în esență, un mod de a combate plictiseala.
„Atunci când cred că ştiu unde mă aflu, ajung să mă plictisesc şi mă văd nevoit să fug din acel loc. Uneori, starea asta asumată de rătăcire îmi place foarte mult.(…)este o rătăcire controlată, deliberată. Dacă stau prea mult printre personajele mele atunci fug şi încerc să scriu ceva.
Dacă simt că nu am ce căuta pe-acolo, încerc să desenez ceva. Dacă nimic nu funcţionează, atunci mai mult ca sigur fug la tenis. Această dictatură proteică mi-e impusă, uneori, de plictiseală”, mărturisea, într-un interviu pentru Adevărul de Weekend, Horațiu Mălăele.
Debutul său a avut loc în 1974 cu rolul principal în „Muntele ascuns”, regizat de Andrei Cătălin Băleanu
Privirea lui Horațiu Mălăele, amplificată de ochelarii săi rotunzi, a devenit emblematică în peste 60 de filme.
De-a lungul carierei sale, Mălăele a colaborat cu renumiți regizori români, inclusiv Geo Saizescu în „Secretul lui Bachus” (1984), Alexandru Tatos în „Secretul armei secrete” (1988) și Ion Popescu Gopo în „Maria Mirabela” din „Tranzistoria” (1989).
În 1984, Mălăele a interpretat rolul unui dascăl în „Piciu”, ultimul film regizat de Iosif Demian înainte de plecarea sa din țară, pe baza unui scenariu scris de Mircea Diaconu.
Filmul, care prezenta povestea unui grup de elevi în vacanța de vară, a fost un succes de box office, atrăgând peste 1,5 milioane de spectatori la lansare. Distribuția filmului i-a inclus pe Victor Rebengiuc, Răzvan Vasilescu și Diana Lupescu.