Horațiu Potra, șeful mercenarilor lui Călin Georgescu, adus în fața instanței după percheziții
UPDATE 2
Avocatul lui Horațiu Potra, Șerban Moga, a declarat marți, în fața instanței de la Judecătoria Ploiești, că în dosarul clientului său nu există niciun fel de dovezi care să-l lege de Călin Georgescu. Această declarație a venit imediat după ce judecătorii l-au plasat pe Potra sub control judiciar, într-un caz în care este acuzat că ar fi liderul unei grupări de mercenari ce a acționat în Africa.
Moga a subliniat că, în absența unui context politic și al rivalităților între candidații la prezidențiale, faptele din dosar nu ar fi fost tratate cu aceeași severitate.
„Dacă nu era vorba de contextul ăsta, vă dați seama că genul acesta de faptă nu ar fi ajuns… Adică eu n-am avut în cariera mea cazuri în care să se propună arestare preventivă pentru un pistol cu aer comprimat și două postări pe Facebook”, a afirmat avocatul, sugerând că acuzațiile ar fi fost exagerate.
În ceea ce privește relația dintre Horațiu Potra și Călin Georgescu, Moga a precizat că nu are nicio informație relevantă în acest sens și că în dosar nu există acuzații care să implice vreo legătură între cei doi.
„Nu am discutat deloc despre acest subiect, iar în dosar nu este nicio acuzație legată de Georgescu”, a adăugat el, respingând speculațiile legate de posibile legături personale sau profesionale între cei doi.
La începutul săptămânii, polițiștii și procurorii au efectuat percheziții la o fermă de cai din Ciolpani, Ilfov, unde Potra ar fi avut o întâlnire cu Eugen Sechila, unul dintre bodyguarzii lui Călin Georgescu. Moga a confirmat că Potra nu a făcut nicio declarație în fața instanței, preferând să se prevaleze de dreptul la tăcere și să lase avocații să gestioneze cazul.
În legătură cu banii confiscați în urma perchezițiilor, avocatul a declarat că nu există nimic ilegal în deținerea sumei de aproximativ două milioane de euro, subliniind că Potra este un om de afaceri care își riscă viața și nu consideră că sumele de bani ridicate de anchetatori sunt nejustificate.
„Este un om care are multe firme și își riscă viața în fiecare zi. Nu cred că este ceva nejustificat. Ulterior, se vor face contestațiile”, a spus Moga.
În final, avocatul a precizat că va contesta decizia instanței de a impune controlul judiciar, având încredere în justiție și considerând că restrângerea libertății clientului său are un impact negativ asupra activităților sale de afaceri.
UPDATE
Horațiu Potra a scăpat de arestul preventiv. Judecătoria Ploieşti a respins propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești
Marți, Potra a fost adus la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova și ulterior dus la Judecătoria Ploiești, unde procurorii au cerut arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile. În același dosar, Andrei Florin Lup a fost reținut, iar pentru el, procurorii au solicitat și ei arestare preventivă.
„S-a respins propunerea de arestare preventiva, decizia a fost control judiciar”, au transmis reprezentantii Judecătoriei Ploiești pentru Libertatea.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Horațiu Potra, cunoscut pentru legăturile sale cu Călin Georgescu și pentru implicarea în organizarea de proteste violente, va fi prezentat marți, 10 decembrie, la ora 12:00, în fața instanței, la cererea procurorilor care au propus arestarea lui preventivă.
Potra, șeful gărzilor de corp ale lui Georgescu, a fost reținut pentru a doua oară după ce a fost adus înapoi la Ploiești, în urma unor percheziții care au scos la iveală o sumă colosală de bani, ce ridică semne de întrebare privind activitățile sale.
Potra a fost inițial reținut duminică seara, pentru infracțiuni legate de regimul armelor și munițiilor și instigare publică. Potrivit procurorilor, în mașina sa au fost descoperite arme albe și de foc, precum și un arsenal impresionant care includea macete, săbii și pumnale.
De asemenea, în urma perchezițiilor la domiciliul său din Mediaș, anchetatorii au găsit o sumă suplimentară de 500.000 de dolari, ridicând valoarea totală a banilor găsiți la 2,2 milioane de dolari.
Conform surselor oficiale, Potra și alți complici, inclusiv L.A.F, se aflau în drum spre București, având intenția de a provoca haos în timpul unui eventual protest, ce ar fi avut loc în duminica în care trebuiau să aibă loc alegerile prezidențiale. În timpul acestei acțiuni, Potra era însoțit de aproximativ 20 de persoane, iar anchetatorii susțin că aceștia urmau să folosească armele și banii pentru a instiga protestatarii la violență și pentru a-i recompensa pentru acțiunile lor.
Horaţiu Potra s-a prevalat de dreptul la tăcere
Horaţiu Potra a refuzat să facă declarații în fața anchetatorilor, alegând să se prevaleze de dreptul la tăcere.
În același dosar a fost reținut și Andrei Florin Lup, un tânăr de 22 de ani, care se afla la volanul unui Mercedes atunci când Potra a fost prins pe raza județului Prahova. În urma percheziției autoturismului, autoritățile au descoperit un întreg arsenal de arme, ceea ce a determinat procurorii să solicite arestarea preventivă și în cazul acestuia.
„În urma cercetărilor s-a stabilit că, în noaptea de 7/8 decembrie, inculpaţii P.H. şi L.A.F. şi alte persoane se deplasau spre Municipiul Bucureşti, având asupra lor arme albe (macete, săbii, pumnale), arme de foc, precum şi importante sume de bani (aproximativ 18.000 USD şi 25.000 lei), laptopuri, medii de stocare şi o dronă profesională, cu privire la care se presupune că urmau a fi folosite pentru instigarea unor persoane în comiterea de infracţiuni în cadrul unor întruniri publice neautorizate şi recompensarea acestora”, se arată în comunicat.