Maestre, nu vei fi uitat! Iubitul actor al României a murit fulgerător: L-am văzut cu capul căzut pe volan

doliu

SURSA FOTO: Dreamstime

România a pierdut un actor remarcabil, iar scena teatrală românească a suferit o pierdere imensă la Revoluție. Totul, pentru că nu a auzit somația soldaților.

România își amintește cu durere și nostalgie de unul dintre cei mai iubiți actori ai săi, Horia Căciulescu, a cărui viață și carieră au fost curmate brusc de un eveniment tragic în noaptea de 24 decembrie 1989.

În vârstă de 67 de ani, Horia Căciulescu a fost ucis de un glonț pierdut în haosul Revoluției, doar pentru că nu a auzit somația soldaților.

Sfârșit cumplit pentru actorul Horia Căciulescu

Horia Căciulescu rămâne în memoria noastră ca unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai artei dramatice din țara noastră.

El a interpretat numeroase roluri în piese şi scenete, mult apreciate de publicul vremii: „Fără mănuşi”, „Revista 58”, „Un băiat iubeşte o fată”, „Ocolul pământului în 30 de melodii”, „Cer cuvântul la diverse”, „Se caută o vedetă”.

A jucat alături de nume mari ale Teatrului de Revistă, precum Stela Popescu, Alexandru Arşinel sau Puiu Călinescu.

Actorul, cunoscut pentru talentul său și pentru rolurile memorabile pe care le-a interpretat pe scenele teatrelor din România, s-a născut pe 13 februarie 1922, în localitatea Belinț, județul Timiș.

Și-a dedicat întreaga sa viață artei teatrale, bucurându-se de aprecierea publicului și a colegilor săi de breaslă.

„Lung, slab prăpădit, cu un glas stins, pierdut, dacă strănutai îl dărâmai cu totul, părea la limita existenței. Ăsta era hazul lui, te prăpădeai de râs doar când îl vedeai, iar când vorbea, te apuca mila. A făcut lângă toți monștri sacri carieră.

În 1990, la Revoluție, un glonte rătăcit i-a curmat viața. O victimă nevinovată a necunoscuților teroriști. O mare pierdere!”, scria prof. univ. Al.Lazăr, în revista „2012: 140 de ani de revistă românească”.

În acea seară fatală, Horia Căciulescu se afla la volanul mașinii sale, o Dacie 1300 verde, împreună cu Kara Jouli și sora acesteia, încercând să ia legătura cu familia sa din străinătate.

Drumul lor i-a condus către Palatul Telefoanelor din București, unde sperau să găsească liniile telefonice funcționale.

Cu toate acestea, decizia lor de a merge în acea direcție a fost fatală. În apropierea destinației lor, au fost opriți de o ploaie de gloanțe. Horia Căciulescu a fost împușcat în cap și a murit pe loc, iar cele două femei care erau cu el în mașină au fost și ele rănite.

SURSA FOTO: Facebook – Teatrul de Revistă Constantin Tănase

Cum s-a întâmplat tragedia?

Mărturia terifiantă a lui Kara Jouli aduce lumină asupra tragicul incident în care actorul Horia Căciulescu și-a pierdut viața.

„Maşina noastră s-a oprit brusc. Uitându-mă în sus, prin parbriz, am putut vedea urme de cartuşe trasoare, care desemnau nişte traiectorii luminoase, deasupra maşinii noastre şi mai sus. Imediat am apucat să spun se trage. Gestul următor a fost de a-mi lua capul între mâini şi m-am ghemuit în faţa către bord. S-au auzit nişte bubuituri de arme, după care s-a făcut linişte.

Când am ridicat capul am constatat că eram rănită la tibia dreaptă foarte grav şi i-am spus sorei mele că fusesem împuşcată. Apreciez că era ora 2030-2100. Vica sora mea mi-a răspuns că şi ea fusese împuşcată.

L-am văzut pe Horia cu capul căzut pe volan şi având o gaură în cap, între sprâncene, puţin mai sus, din care se prelingea sânge de culoare închisă. (…)

Imediat s-au aprins două faruri şi cineva a strigat la noi să ieşim din maşină cu mâinile sus şi să aruncam armamentul. Ne-am conformat somaţiei în sensul că am ieşit din maşină cu mâinile sus. Doi militari în termen au venit şi ne-au percheziţionat şi au constatat că nu avem armament.

Totodată au mai constatat că şoferul autoturismului era mort. (…) Am fost conduse în interiorul Palatului telefoanelor într-o încăpere lungă unde pe jos erau întinşi mai mulţi bărbaţi, întinşi pe burtă, legaţi cu mâinile la spate, precum şi de picioare. (…)

În cazul meu fiind rănită grav a fost chemată salvarea care a venit după circa 15-20 minute”, a povestit Kara Jouli, potrivit blogului lui Marius Mioc.