Liderul „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, duminică, pentru Mediafax, că interesul Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România este profitul, dar pentru acest lucru nu poate fi sărăcită o generaţie de pensionari, calificând drept complet imorală reacţia APAPR.
Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) respinge ideea menţinerii contribuţiei virate către Pilonul II de pensii private obligatorii la 2%, în loc de 2,5% şi susţine că o astfel de măsură ar aduce economii la buget de doar 45 milioane euro.
În replică, preşedintele „Cartel Alfa” consideră că reacţia APAPR este „complet imorală” şi, în opinia lui, aceasta nu ar avea calitatea să se exprime asupra politicilor sociale.
„Când asociaţia o să aibă o lege care să garanteze că dă cel puţin rata de înlocuire din Pilonul I, atunci putem discuta de moralitatea asociaţiei. Ei vor profit. Nu sacrificăm o generaţie întreagă de pensionari pentru asta”, a spus Bogdan Hossu.
Economie de 400 de milioane de euro
Hossu a precizat că a propus reducerea cotizaţiilor la asigurările sociale şi renunţarea transferului a 0,5 puncte procentuale din contribuţia la sistemul de pensii de la pilonul I la pilonul II. El a susţinut că prin renunţarea la acest transfer s-ar face o economie de 400 de milioane de euro, care ar reprezenta o sursă suplimentară de venit la Casa de Pensii, ce ar putea fi folosită pentru a nu mai fi diminuate pensiile.
„APAPR respinge în mod hotărât blocarea (creşterii) contribuţiilor virate către Pilonul II de pensii, administrat privat (variantă propusă de sindicate, n.r.). Pilonul II a plătit deja preţul crizeiî în 2009 şi 2010, alături de tot restul sectorului privat. Contribuţia virată catre Pilonul II a fost înghetaţă anul trecut la 2%, în locul unei creşteri la 2,5% (prevazută de lege), iar anul acesta creşterea a fost la doar 2,5% în loc de 3%, cât prevedea legea. Prin aceste două măsuri, bugetul statului român a facut deja «economii» de 200 de milioane de euro pe seama buzunarului celor 5 milioane de salariaţi care contributie azi la Pilonul II, prin fondurile de pensii administrate privat”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.
APAPR menţionează că în următorii şase ani, „ca urmare a acestei frâne puse Pilonului II în 2009”, bugetul statului român va mai economisi încă 700 de milioane de euro, prin virarea către Pilonul II a unor contribuţii mai mici.
Reacţii negative din partea organismelor europene
„Prin blocarea contribuţiei la 2% în loc de 2,5%, statul ar economisi în restul de 7 luni din 2010 doar 45 de milioane de euro, şi nu 400 de milioane de euro, aşa cum prezintă sindicatele, într-o manipulare evidentă. Faţă de un deficit de 2,5 miliarde de euro al sistemului public de pensii în 2010, reducerea contribuţiei la Pilonul II ar reprezenta în 2010 doar o acoperire de 1,8% din acest deficit, ceea ce în mod evident nu reprezintă nicio soluţie reală”, conform sursei citate.
Potrivit APAPR, o astfel de variantă ar afecta dreptul de proprietate al celor 5 milioane de salariaţi din Pilonul II şi interesele acestora, ar afecta imaginea şi relaţiile internaţionale ale României, ar aduce reacţii negative din partea organismelor europene şi internaţionale şi ar avea efecte negative pe termen scurt, mediu şi lung, prin diminuarea resurselor de finanţare a statului şi economiei
Asociaţia susţine că efectele crizei financiare asupra economiei şi bugetului României nu trebuie să afecteze obiectivul pe termen lung al reformei sistemului public de pensii şi că pilonul II de pensii private obligatorii a produs pentru cei 5 milioane de participanţi, în aproape doi ani de funcţionare, un randament mediu anual de 18,9%, faţă de o inflaţie medie anuală de circa 5%.
Conflict de interese grav şi evident
În plus, confederaţia sindicală Cartel Alfa este „într-un conflict de interese grav şi evident” şi nu are niciun drept să facă propuneri de afectare a Pilonului II de pensii private, afirmă reprezentanţii asociaţiei.
„În 2007, Cartel Alfa a fost acţionar fondator la o companie de administrare autorizată pe Pilonul II – AG2R Fond de Pensii, în pofida criticilor constante ale acestui sindicat cu privire la sistemul Pilonului II. Rezultatul implicării Cartel Alfa in Pilonul II a fost atragerea de către AG2R Fond de Pensii a unui număr derizoriu de 1.127 de clienţi din cei 4,2 milioane de clienţi care au aderat la fondurile de pensii private obligatorii în perioada de campanie iniţială (septembrie 2007 – ianuarie 2008). În urma acestui eşec evident în tentativa de a intra în acest business, Cartel Alfa s-a retras din această piaţă, iar compania AG2R Fond de Pensii a fost dizolvat”, mai arată APAPR.
SURSA: Mediafax