Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, înainte de întâlnirea de la Guvern pe tema legii salarizării unice, că nu acceptă actualii coeficienţi din grilă, că speră că problemele apărute să fie rezolvate şi să existe disponibilitate din partea executivului în acest sens. "Sper să avem o lege transparentă care să elimine privilegiile date prin legi speciale şi să includă toţi bugetarii", a spus Hossu. Liderul "Cartel Alfa" a adăugat că speră să convingă Guvern
Liderul „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, înainte de întâlnirea de la Guvern pe tema legii salarizării unice, că nu acceptă actualii coeficienţi din grilă, că speră că problemele apărute să fie rezolvate şi să existe disponibilitate din partea executivului în acest sens.
„Sper să avem o lege transparentă care să elimine privilegiile date prin legi speciale şi să includă toţi bugetarii”, a spus Hossu.
Liderul „Cartel Alfa” a adăugat că speră să convingă Guvernul că data de 2 septembrie stabilită pentru asumarea răspunderii pentru legea unică de salarizare „nu este una realistă şi nu rezolvă o problema politică de a stabili ierarhia între diferite sectoare bugetare prin stabilirea coeficientului mediu ponderat pe fiecare ordonator de credite”.
Hossu a susţinut că nu crede că vor fi îngheţate salariile, adăugând că salariile mici trebuie să crească ritmic.
„Nu se vor diminua salariile efective, ci vor fi comprimate”
„Salariile mici trebuie să crească ritmic, iar fondul alocat trebuie să fie pentru salariile de jos, pentru a se respecta principiul pe care şi Guvernul şi l-a asumat. Nu se vor diminua salariile efective, ci vor fi comprimate. Trebuie să existe un anume ritm de creştere a salariului minim care să aibă influenţă asupra tuturor bugetarilor”, a declarat Bogdan Hossu.
Potrivit acestuia, coeficientul mediu ponderat trebuie să fie de 2,7 – 2,8. Hossu a arătat că în proiectul actual, este respectat acest coeficient mediu ponderat, dar nu este rezolvată ierarhia pe fiecare sector de bugetari.
Membrii Guvernului şi reprezentanţi ai Coaliţiei au analizat luni seara, timp de peste cinci ore, variantele de elaborare a grilei de salarizare unitară în sectorul bugetar, pentru a stabili o formă a legii care să intre, astăzi, în negocieri finale cu partenerii social.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, joi, pentru Mediafax, că a prezentat Guvernului trei variante de coeficienţi de salarizare şi că a cerut fiecărui ministru să îşi spună părerea asupra acestora.
Coeficienţii de ierarhizare din proiectul legii unice de salarizare în sectorul bugetar au fost reduşi, după analiza financiară făcută de Ministerul Finanţelor, cu până la 25%. În urmă cu o lună şi jumătate, Guvernul a mai efectuat o ajustare a coeficienţilor cu aproximativ 40%.
Varianta analizată de Guvern este ca, în viitoarea lege a salarizării unice, raportul dintre salariul mediu şi cel minim să fie de 2 la 1, iar masa salarială să scadă de la 9,4% din PIB, cât este în 2009, la 6% din PIB în 2015.