"Referitor la salariul minim, pe de o parte FMI îşi depăşeşte competenţele, iar pe de altă parte salariul minim nu a mai crescut din 2008. Avem de recuperat inflaţia din 2008, inflaţia din 2009 şi inflaţia din 2010, ceea ce înseamnă 1,05 x 1,075 x 1,068 = 1,2055, deci trebuie corectat cu 20,55 la sută, adică trebuie salariul minim să ajungă la 723,30 de lei. Deci dacă se face numai corecţia inflaţionistă, trebuie să fie 720 de lei, fără celelalte probleme ale evaziunii fiscale pe piaţa muncii sau a muncii la gri", a precizat Hossu.
În ce priveşte numărul de salariaţi din domeniul bugetar care ar mai trebui concediaţi, potrivit declaraţiilor secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina, Hossu spune că, în continuare, există date diferite.
"Până acum eram informaţi că erau 1,360 milioane în sectorul bugetar, acum se declară 1,378 milioane. Impresia personală este că în continuare Guvernul minte şi nu are o situaţie clară. Ceea ce trebuia de la început făcut era înregistrarea tuturor contractelor individuale de muncă, inclusiv pentru funcţionarii publici la Inspecţia Muncii, ca să existe o bază de date transparentă", a subliniat liderul "Cartel Alfa".
Hossu a adăugat că politica de a avea locuri bugetate, dar neocupate continuă.
Liderul "Cartel Alfa" a mai spus că Guvernul are în continuare o problemă majoră, pe care evită să o tranşeze, referitoare la creşterea salarială.
"Cu privire la constituţionalitatea ideii că se poate folosi perioada de reducere de 25 la sută ca o nouă bază printr-un nou act legislativ, tebuie amintit că şi politicienii fac greşeli, specificând că trebuie o nouă lege a salarizării bugetare. Este fals, deoarece avem o lege nouă (Legea 330), problema cu impact în buget 2011 este legea specială (prevăzută în ambele variante), dar la care se ia ca bază decembrie 2009, respectiv decembrie 2010", a explicat Hossu.
El a susţinut că deşi secretarul de stat Gherghina ştie că este neconstituţională, "merge înainte cu ideea unei noi legi cu baza decembrie 2010".
Statul trebuie să disponibilizeze 26.000 de angajaţi în perioada septembrie-decembrie pentru a ajunge de 1,29 milioane de salariaţi şi pentru a avea posibilitatea să crească în medie cu 15% actualele salarii diminuate cu 25%, a declarat secretarul de stat în MFP Gheroghe Gherghina.
SURSA: Mediafax