Comisia tehnică tripartită, care discută propunerile de modificare a legilor dialogului social şi a parcurs jumătate din Legea contractelor colective de muncă, va continua luni dezbaterile în prezenţa ministrului Muncii, Ioan-Nelu Botiş, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”.
Legea soluţionării conflictelor de muncă a fost suspendată pentru a avea suficient timp la dispoziţie pentru Codul Muncii, a spus liderul sindical.
”Am ajuns la jumătatea Legii contractelor colective de muncă. Mai sunt de discutat câteva subiecte legate de reprezentativitate, de criteriile care să permită numai unor parteneri sociali să participe la dialogul social care se concretizează în contractul colectiv de muncă. Sunt divergenţe, nu atât pe partea sindicală cât pe patronate, dar cred că luni se va finaliza Legea contractelor colective”, a afirmat preşedintele CNS Cartel Alfa.
Acesta a arătat că luni se va relua discuţia, la ora 10, cu ministrul Muncii, pentru a clarifica forma definitivă a legii sindicale şi patronale, inclusiv dacă acestea vor rămâne la pachet cu celelalte legi ale dialogului social sau nu. „Sindicatele şi patronatele agreează că legile acestea ar trebui să alcătuiască un singur pachet sub forma Legii partenerilor sociali, dar restul legilor trebuie să rămână independente”, a subliniat Bogdan Hossu.
La nivelul sectoarelor de activitate, contractul colectiv devine obligatoriu
Întrebat despre concluziile la care s-a ajuns sâmbătă, liderul Cartele Alfa a spus că „s-a convenit ca la nivelul sectoarelor de activitate, contractul colectiv să devină imperativ, obligatoriu pentru toţi salariaţii din sector, numai în cazul în care salariaţii din unităţile unde sindicatele au membri reprezintă cel puţin jumătate din numărul total al sectorului. În momentul în care nu există acest lucru, contractul colectiv se asimilează unui tip de contract colectiv de grup de unităţi şi va fi valabil numai în unităţile unde sindicatele au cel puţin 10% membri de sindicat din total salariaţi”.
Referindu-se la aspectele care vor fi abordate luni, Bogdan Hossu a arătat că „partea patronală consideră că există o disfuncţionalitate datorită faptului că reprezentativitatea este per total salariaţi, indiferent de apartenenţa la întreprinderi mici sau la întreprinderi mari, indiferent dacă angajatorul este statul sau este privat”.
”Evident că nu se poate merge pe o asemenea structură, mai ales că toate sectoarele au cel puţin 40% grad de privatizare”, a subliniat preşedintele CNS Cartel Alfa.
O a doua problemă neclarificată încă se referă la locul şi rolul microîntreprinderii, al angajatorilor din microîntreprinderi. „Le-am spus că există libertatea de asociere şi dacă vor să fie reprezentaţi, n-au decât să adere la structurile patronale adecvate ca, într-adevăr, punctul lor de vedere să fie auzit la nivel naţional”, a precizat Hossu.
După părerea sa, „aici apare o disfuncţionalitate pentru că anumite organizaţii patronale sunt mai mult structurate pe grup de asociaţii patronale, care este mai degrabă o organizaţie neguvernamentală decât o structură profesională patronală care să apere interesele legitime dintr-un anumit sector, şi care vor să rămână în această structură. Au deplina libertate de asociere, n-au decât să rămână aşa, dar nu vor putea interveni în structura contractelor colective de muncă”.
Marţi încep discuţiile pe Codul Muncii
În încheiere, Bogdan Hossu a spus că, probabil, de marţi, vor începe discuţiile pe Codul Muncii, iar în acest scop a propus să suspendarea discutării Legii conflictelor de muncă.
”Există o cerere, cel puţin, dacă nu chiar o presiune, dinspre partea guvernamentală care doreşte neapărat ca, până vineri, inclusiv, să se finalizeze Codul muncii şi, pentru că sunt multe articole, trebuie să avem timpul necesar”, a adăugat preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”.
Sâmbătă, la Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale a continuat seria reuniunilor la nivel de experţi în legătură cu modificarea legilor dialogului social şi a Codului Muncii. Reuniunile sunt organizate şi coordonate de către secretarul de stat în MMFPS, Valentin Mocanu.
Sursa: Agerpres