Hotărârea în litigiul Roșia Montană a fost suspendată. Gabriel Resources încearcă anularea hotărârii
Centrul Internațional pentru Soluționarea Litigiilor privind Investițiile (ICSID), afiliat Băncii Mondiale, a suspendat executarea hotărârii prin care România obținuse câștig de cauză în disputa comercială de 6,5 miliarde de dolari legată de proiectul minier abandonat de la Roșia Montană.
„Secretarul general interimar a înregistrat o cerere de anulare a hotărârii, depusă de Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) Ltd. și a notificat părților suspendarea provizorie a executării hotărârii”, se precizează în comunicarea instituției, cu sediul la Washington, din 12 iulie 2024.
Acest lucru înseamnă că procedura de executare silită demarată de Ministerul Finanțelor și ANAF în România pentru recuperarea sumei de aproximativ 10 milioane de euro, acordată României ca și cheltuieli de judecată prin hotărârea din 8 martie 2024, va fi suspendată.
Gabriel Resources și subsidiara sa din România, Roșia Montană Gold Corporation, au intentat patru procese la Tribunalul Alba pentru anularea executării silite și a sechestrului impus de ANAF asupra acțiunilor. Compania canadiană a contestat un act administrativ fiscal emis de autoritățile române pe baza deciziei ICSID (ARB/15/31 din 8 martie 2024) și a făcut apel la Curtea de Apel București. Pârâții în aceste procese sunt ANAF, AJFP Alba, Ministerul Finanțelor și Roșia Montană Gold Corporation, în care Statul Român deține 19,31% din acțiuni.
Curtea de Apel București a respins acțiunea inițiată de Gabriel Resources (Jersey) Ltd., filiala companiei canadiene din Jersey, ca fiind neîntemeiată în data de 11 iulie 2024. Hotărârea nu a fost motivată și poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție. Procesul de arbitraj pentru anularea deciziei ICSID poate dura până la 2 ani și va fi judecat de un complet de arbitri diferit.
Gabriel Resources îi „recuză” pe arbitri
În mod procedural, acțiunea de arbitraj nu reprezintă un apel al deciziei contestate. Dacă hotărârea este anulată, litigiul poate fi reexaminat la cererea părții interesate de către un nou complet de arbitri. Există posibilitatea unei anulari parțiale, în care părțile hotărârii care nu sunt afectate rămân definitive.
Reprezentanții Gabriel Resources au motivat acțiunea lor prin argumentarea presupusei incompatibilități a arbitrilor care au decis în favoarea României.
„Cererea de anulare explică faptul că decizia arbitrală trebuie anulată din cauza unor vicii fatale în constituirea tribunalului ICSID, având în vedere că doi dintre arbitrii care au pronunțat decizia majoritară, Prof. Pierre Tercier și Prof. Zachary Douglas, nu au avut calitățile de independență și imparțialitate pe care le impune Convenția ICSID și nu au dezvăluit în mod adecvat relațiile dintre ei și cu părțile implicate în cauză, inclusiv cu avocatul României”, a transmis Gabriel Resources.
Cei doi arbitri care au decis în favoarea României sunt din Elveția, unul dintre ei având și cetățenie australiană. România a fost reprezentată în procesul de arbitraj și de firma de avocatură Lalive din Elveția, care a colaborat cu mai mulți avocați români. Arbitrul numit la propunerea companiei Gabriel Resources, Horacio A. Grigera Naon din Argentina, a exprimat o opinie separată favorabilă admiterii acțiunii.
Potrivit companiei miniere, decizia majorității referitoare la răspundere este considerată viciată în mod fatal din mai multe puncte de vedere. Acestea includ excese de putere evidente prin nerespectarea dreptului aplicabil, abateri grave de la normele fundamentale de procedură și lipsa motivării deciziilor privind unele dintre cele mai esențiale aspecte ale cererilor prezentate.
Aceste argumente vor fi probabil centralizate în procesul de contestare a deciziei la care Gabriel Resources va continua să participe pentru a încerca anularea hotărârii ICSID.