Hotel Melody din Cluj-Napoca a devenit centru cultural maghiar
Proiectul privind Hotel Melody din Cluj-Napoca, finalizat cu succes: a devenit centru cultural maghiar!
Guvernul de la Budapesta, condus de premierul Viktor Orban, a alocat aproape șapte milioane de euro pentru achiziționarea și renovarea Hotelului Melody, o clădire emblematică pentru orașul Cluj-Napoca din județul Cluj. Proiectul de renovare a fost finalizat recent.
Clădirea va fi transformată într-un centru cultural maghiar. Investiția a fost realizată de Guvernul de la Budapesta prin intermediul Universității Sapientia. Va găzdui Fundația Casa Tradițiilor din Transilvania.
Reabilitarea a costat aproximativ 1,2 milioane de euro. Finanțarea lucrărilor a fost asigurată de Guvernul de la Budapesta prin Fondul Bethlen Gábor. Hotelul Melody a fost achiziționat în anul 2020 de Fundația Sapientia pentru 5,6 milioane de euro. Fundația Sapientia este finanțată de Fondul Bethlen Gábor, creat de Guvernul de la Budapesta.
„Am finalizat cu succes proiectul de reabilitare a fostului “Hotel Melody”, deținut azi de Universitatea Sapientia, clădire reprezentativă a centrului istoric protejat al municipiului Cluj-Napoca.
După luni de muncă dedicată și eforturi colective, această bijuterie arhitecturală a orașului nostru și-a recăpătat splendoarea de odinioară dar și funcționalitatea la capacitate maximă”, a transmis compania de construcţii responsabilă cu acest proiect.
Se urmărește conservarea tradițiilor maghiare din Transilvania
În clădirea respectivă se vor desfășura activități ale Universității Sapientia, în special cele din cadrul specializării „coregrafie”.
Pe lângă programul universității, aici vor avea loc și activitățile Fundației „Casa Tradițiilor Ardelenești”, un partener strategic al Casei Tradițiilor din Ungaria și al Casei Tradițiilor din Rețeaua Bazinului Carpatic. Această fundație, înființată de Fundația Sapientia, are ca scop păstrarea obiceiurilor și tradițiilor maghiare din Transilvania.
Au fost efectuate atât lucrări de reabilitare interioară, cât și de renovare exterioară. Au fost refăcute fațada și întreaga structură a acoperișului. Renovări s-au făcut și la subsol, precum și la curtea interioară aflată la primul etaj al clădirii monument istoric. Au fost modificate camerele de la primul etaj.
Odată cu renovarea completă, destinația clădirii a fost schimbată. În incinta fostei pivnițe vor putea fi organizate evenimente de dans, mici concerte de muzică populară, expoziții și alte evenimente. La parterul clădirii, fostul spațiu al bucătăriei va găzdui activitățile educaționale ale Casei Tradițiilor din Transilvania.
Fostul restaurant va fi transformat într-un spațiu comunitar, unde se vor organiza conferințe, expoziții și concerte. La primul etaj vor fi amenajate birouri, spații de predare pentru secția de Artele Spectacolului a Universității Sapientia, precum și un studio de dans. La etajul doi vor funcționa în continuare camere de oaspeți destinate invitaților celor două instituții.