În prima jumătate a anului hotelierii din România au redus tarifele medii cu până la 30%, potrivit celui mai nou raport al Colliers International. Cele mai mari reduceri au fost aplicate de către operatorii de hoteluri de 4 şi de 5 stele.
Această tendinţă a fost determinată de scăderea abruptă a cererii şi de intensificarea competiţiei pe segmentul preţurilor. Cu toate acestea, analiştii Colliers sunt de părere că reducerea tarifelor ar putea avea un efect negativ pe termen lung, deoarece restabilirea preţurilor va fi foarte grea.
Numărul turiştilor a scăzut cu 20%
Potrivit Colliers, în primele patru luni din acest an numărul turiştilor cazaţi în hotelurile din ţară a scăzut cu 20%, comparativ cu anul trecut. Cea mai mare scadere a fost observată în ceea ce priveşte turiştii străini, -19%, în timp ce pentru turiştii români scăderea a fost de doar 15%.
Gradul de ocupare a scăzut şi el în medie cu 26% faţă de primele patru luni din 2008, principalul motiv fiind revizuirea bugetelor de călătorii ale companiilor.
În întreaga ţară, cel mai afectat a fost Bucureştiul, unde segmentul călătoriilor de business ocupă un procent de 80% din total. Astfel, cei mai mulţi turişti de afaceri au ales să micşoreze costurile călătoriilor prin închirierea de camere mai ieftine, fie au renunţat total la deplasări. Astel, în Capitală, gradul de ocupare a scăzut cu 20% faţă de prima parte a lui 2008.
Proiectele hoteliere au fost îngheţate
Raportul Colliers mai arată că o parte dintre proiectele de hoteluri anunţate pentru acest an au fost amânate, din cauza accesului tot mai greu la finanţare. Doar unităţile care au finanţarea asigurată şi care sunt aproape de finalizare se încadrează în termenele anunţate.
Astfel, în acest an, piaţa hotelieră din Capitală se va mări cu 600 de camere, nu doar în hotelurile nou construite ci şi în cele unde au loc extinderi. Cele mai multe vor fi pe segmentul de 4 stele.
2010 – an de revenire a pieţei hoteliere
Conform Colliers, a doua jumătate a anului nu va aduce schimbări majore pe piaţa hotelieră din România, însă de la începutul lui 2010 creşterea cererii de servicii hoteliere va reveni.
De asemenea, investiţiile în hotelurile noi se va axa mai ales pe categoria de 3 stele sau mai puţin, dar şi pe proiectele cu funcţiuni mixte (hoteluri, birouri şi spaţii comerciale).