Nu mai vrem să vedem că România este ultima ţară din Europa în atragerea de turişti străini şi nu mai putem rata încă 4 ani în promovarea ţării şi a destinaţiilor sale, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă autorităţilor locale de Federaţia Industriei Hoteliere din România.
„Nu mai putem tolera abordarea superficială a turismului, nu mai putem accepta decizii luate fără consultări, fără studii şi analize pertinente, fără implicarea unor specialişti. Nu mai putem rata încă 4 ani în promovarea Romaniei şi a destinaţiilor sale.
”Nu mai vrem să irosim resursele naturale”
Nu mai vrem să vedem că România este ultima ţară din Europa în atragerea de turişti străini. Nu mai vrem să irosim resursele naturale, să tăiem pădurile, să nu restaurăm clădiri de patrimoniu, să facem drumuri care duc spre nicăieri dar nu facem drumul care duce la un obiectiv turistic important”, se precizează în documentul semnat de Călin Ile, preşedinte FIHR.
Totodată, hotelierii le transmit aleşilor locali că nu mai vor să vadă mizerie în munţi, în deltă, la mare, în păduri şi oraşe şi nici construcţii haotice fără planuri urbanistice agreate, care aglomerează până la limită staţiunile turistice.
„Vrem în schimb să fim mândri că trăim în localităţi apreciate deopotrivă de turişti şi de localnici. Vrem să fim acele gazde primitoare care în numele bunei tradiţii de ospitalitate românească, se bucură când oaspeţii îi calcă pragul. Vrem să promovăm tradiţiile româneşti, gastronomia, muzica, vinurile locale. Avem un potenţial extraordinar natural şi cultural pe care îl putem promova”, subliniază reprezentanţii industriei hoteliere.
”Una dintre soluţiile viabile de dezvoltare şi progres”
În context, aceştia solicită ca taxele de promovare colectate de către hotelieri să fie cheltuite eficient iar taxele pe clădiri şi salarii sa se întoarcă prin servicii publice de calitate.
De asemenea, ei menţionează că autorităţile locale trebuie să găsească cea mai bună formă de colaborare cu mediul privat pentru a crea Organizaţii de Management al Destinaţiei (OMD) în sistem de parteneriat public privat.
„Vrem să dăm de lucru la 10% din forţa de muncă a României – aşa cum o face întreaga lume în acest moment. Iar aici investiţia în educaţie e prioritară. Şi mai mult decât orice, vrem să aducem încrederea şi speranţa că turismul este una dintre soluţiile viabile de dezvoltare şi progres a României.
”Cea mai reprezentativă organizație din industria hotelieră”
Încheiem prin a vă transmite întreaga noastră deschidere în a susţine împreună cu dumneavoastră unul dintre cele mai frumoase sectoare din economie – turismul”, se arată în încheierea scrisorii deschise.
Potrivit comunicatului, FIHR este prima organizaţie patronală din turismul românesc şi cea mai reprezentativă din industria hotelieră, prin cifra de afaceri şi numărul de angajaţi, reunind 4 din top 5 companii hoteliere din România după cifra de afaceri, fiind prezentă la nivel naţional în 35 de oraşe şi cumulând peste 10.700 camere în proprietăţile hoteliere membre.
FIHR este afiliată la Confederaţia Patronală Concordia, este membru fondator al Alianţei Pentru Turism (APT) şi membru observator HOTREC – organizaţia europeană care reuneşte 45 de asociaţii naţionale ale hotelurilor, restaurantelor, barurilor şi cafenelelor din 33 de ţări.