Pina la aparitia HG 276/2001, aceasta facilitate era adresata exclusiv agentilor economici detinatori de spatii de cazare, adica hotelierilor. Ei beneficiau, totodata, de o cota de impozit pe profit de 5%, pentru partea din profitul impozabil, care corespunde veniturilor i valuta, icasate printr-un cont bancar din Rominia. in schimb, agentiile de turism care contractau servicii pentru turisti straini erau absolvite de cota zero de TVA. Pentru platile efectuate i lei catre hoteluri (decontarea serviciilor), statul percepea agentiilor de turism 19% TVA. Acum, noul act normativ introduce si ageniile de turism pe lista beneficiarilor de cota zero de TVA pentru serviciile prestate i tara sau i strainatate turistilor straini si a caror contravaloare se icaseaza i valuta. Adica permite agentiilor sa icaseze valuta, fapt ce a nemultumit industria hoteliera din Rominia. Federatia Industriei Hoteliere din Rominia (FIHR) sustine ca este grav prejudiciata de acest act normativ: „O data pentru ca hotelierii sunt lipsiti de valuta, care, legal, li se cuvine pentru prestatiile turistice pe care le ofera turistilor straini, aceasta fiind icasata de agentiile de turism, care sunt, de fapt, un intermediar ce ar trebui sa primeasca doar un comision.” De altfel, hotelierii se pling si de pierderea aplicarii cotei de impozit pe profit de 5%, corespunzatoare veniturilor i valuta. „Suma aferenta diferentei de impozit de la 25% la 5% nu mai ramine la dispozitia societatii ca sursa proprie de finantare”, se arata i comunicatul FIHR.
Ca actul normativ afecteaza industria hoteliera este cert. insa exista si o parte buna a faptului ca agentiile de turism si-au intrat si ele i drepturi. Pentru ca, de fapt, turistii straini sunt adusi mai mult de turoperatori, si nu de hotelieri. „Hotarirea Guvernului poate impulsiona agentiile de turism, prin aceste facilitati, sa treaca de la export, la un import masiv de turisti straini”, sustine Asociatia Nationala a Agentilor de Turism (ANAT). Lucru de care turismul rominesc are nevoie ca de aer. De altfel, hotelierii acuza o viitoare lipsa a valutei, fara de care nu pot face investitii i propria lor ograda. Dar i cei trei ani de cind industria hoteliera beneficiaza exclusiv de aceste facilitati, investitiile i spatiile de cazare si i calitatea serviciilor au ramas tot la nivelul TVA. Adica zero!
De fapt, HG 276/2001 lanseaza concurenta itre hotelieri si agentiile de turism privind contractarea de servicii oferite turistilor straini. Daca actul normativ va duce la cresterea numarului de turisti straini i Rominia, este mai putin important i buzunarul cui intra valuta.
Hotelierii si agentiile de turism se icaiera pentru valuta
12 aprilie 2001, 12:00
Ultima modificare în 12 aprilie 2001, 15:00
Pina la aparitia HG 276/2001, aceasta facilitate era adresata exclusiv agentilor economici detinatori de spatii de cazare, adica hotelierilor. Ei beneficiau, totodata, de o cota de impozit pe profit de 5%, pentru partea din profitul impozabil, care corespunde veniturilor i valuta, icasate printr-un cont bancar din Rominia. in schimb, agentiile de turism care contractau servicii pentru turisti straini erau absolvite de cota zero de TVA. Pentru platile efectuate i lei catre hoteluri (decontarea se
Etichete: arhiva,
turism
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook