Încă de când păşeşti în interiorul hotelului te izbeşte, pe lângă mirosul de sulf, un aer de vechi: de la mobilier, până la angajaţi. În schimb, mâncarea e ca la mama acasă (chiar şi chelneriţele spun că, deşi au urmat reţeta cu stricteţe, mâncarea nu le-a ieşit la fel de bună acasă), directorul hotelului lăudându-se că a reuşit să-i angajeze pe cei mai buni bucătari din zonă.
Pe bună dreptate, pensionarii se simt aici ca acasă şi, de cele de multe ori, îi ajunge mai ieftin să stea în hotelul Dacia, unde plătesc jumătate din pensie pentru 18 zile de cazare şi tratament. Un alt motiv pentru care cei de vârsta a treia vin din toate colţurile ţării la Băile Herculane, este atmosfera. De altfel, aceasta este schimbarea pe care noul director al companiei Sind Tour, cea care administrează în total 3.000 de locuri de cazare în mai multe staţiuni din ţară, printre care şi Hotelul Dacia, vrea să o implementeze.
Pensionarii mor pe interior
Italianul Michele Meoni şi-a propus să adopte o abordare mai transparentă în ceea ce priveşte serviciile hotelului şi să-i facă pe clienţi să se simtă bine, să-i distreze. Sindicaliştii de la Sind nu îşi pun mari speranţe în atragerea de turişti străini sau a tinerilor, aşa că încearcă să-i fidelizeze pe cei pe care îi au.
"Când am venit în România, am văzut că oamenii, mai ales pensionarii care veneau la noi pentru tratament, nu veneau aici să trăiască, ci pentru a muri, ceea ce m-a şocat. Veneau, luau micul dejun, mergeau la tratament, luau prânzul, mergeau iar la tratament, iar apoi cina şi somn. Asta nu e viaţă. Iar noi asta încercăm să aducem în compania noastră şi la Herculane: să distrăm clienţii, să le arătăm că mai pot face şi altceva în aceste 14-18 zile, dincolo de tratament. Că mai există şi alte plăceri. Dacă vin aici să îşi rezolve problemele, dar mor pe interior, nu facem nimic, iar asta nu e bine pentru noi ca şi companie, motiv pentru care încercăm să schimbăm lucrul ăsta", a explicat Michele Meoni.
În acest sens, şi-a propus ca pe viitor să creeze echipe care să se ocupe exclusiv de organizarea de diverse competiţii, iar în prezent, la restaurantul Hotelului Dacia, clienţii se pot bucura în fiecare seară de un program artistic. Atunci când formaţia chemată să-i distreze pe clienţi începe să cânte, pensionarii uită de toate problemele şi durerile, şi se prind în horă. "La noi se găsesc cei mai fericiţi pensionari", spune cu mândrie directorul sucursalei Herculane, Radomir Stoicovici.
Nu mică mi-a fost mirarea când printre pensionarii veniţi la Herculane am dat şi peste bătrânei care au venit nu numai pentru tratament, ci şi pentru o…aventură extraconjugală. Când m-am apropiat de masa lor, ea, o doamnă cochetă de vreo 60 de ani, s-a îndepărtat agitată: "Noi nu suntem împreună", s-a grăbit să îmi explice. La cei 64 de ani, Nicolae îmi spune mândru că amândoi sunt căsătoriţi cu altcineva, dar îşi petrec împreună cele 18 zile. Nu e primul an în care se întâlnesc, vizita la Băile Herculane devenind un prilej pentru a se revedea.
De atfel, Nicolae e singurul pensionar care s-a declarat nemulţumit de condiţiile de cazare de la Dacia. "În cameră toate sunt vechi, uşile cad, băile curg şi mai este şi frig".
Întrebat despre temperatura scăzută din camere, directorul Stoicovici dă vina pe costurile mari la combustibil. "Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care plăteşte accize la combustibilul pentru turism (n.red. folosit pentru încălzire). La combustibilul foarte scump se adaugă şi impozitarea foarte mare pe clădire şi teren, iar clădirile mari au de suferit. Cu toate acestea, hotelul funcţionează şi lumea e în general mulţumită. Nu am avut niciodată amenzi de plătit şi nici nu am avut reclamaţii la OPC".
Dintre cei 540 de pensionari cazaţi în weekend la Hotelul Dacia, circa 40 au ales această destinaţie pentru odihnă. Printre ei se aflau şi câţiva tineri cu vârste cuprinse între 26 şi 35 de ani. Erau destul de stingheri printre pensionarii care se înghesuiau la dans şi s-au declarat nemulţumiţi de lipsa unor activităţi în staţiune.
Sind Tour în cifre
Sind Tour Trading este o companie românească ce administrează 7 hoteluri şi 11 vile deţinute de Sind România – CNSLR Frăţia în 6 locaţii. Din cele 3.000 de camere de hotel, aproximativ 1.800 sunt operaţionale. În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2011, compania a avut o cifră de afaceri de aproximativ 5,6 milioane euro şi un profit de 588.000 de euro. La nivelul întregului an, estimările companiei arată o cifră de afaceri de 6,8 milioane euro şi un profit net de 70.500 de euro. Strategia grupului prevede ca anual să obţină un profit minim de 600.000 de euro.