Hotelul Triumf, de pe Bulevardul Kisellef din București, aflat în administrarea Regiei Autonome a Patrimoniului și Protocolului de Stat, ar putea fi transformat într-o unitate sanitară asociată unui spital privat, potrivit unei Ordonanțe de Urgență publicată în Monitorul Oficial.

Textul OUG modifică, la Articolul 1, destinația clădirii, situată într-una dintre cele mai scumpe zone din România, din “imobil cu destinația de sediu pentru instituțiile publice” în “imobil destinat activității economice”.

La Articolul 4, se modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, prin adăugarea unui nou alineat, care precizează că “se asimilează spitalelor private și unitățile sanitare private înființate în cadrul unor regii autonome, asociații și fundații sau al unor societăți reglementate de Legea 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care acordă servicii medicale spitalicești”.

De asemenea, se introduce un nou articol, care stipulează că ‘’regiile autonome pot înființa unități sanitare private cu personalitate jurdică, în scopul furnizării de servicii medicale”. Unitățile sanitare se înființează prin hotărâri ale consiliilor de administrație, cu avizul Ministerului Sănătății, iar structura organizatorică a spitalului este decisă tot în consilii.

OUG – ul semnat de premierul Viorica Dăncilă și contrasemnat de Secretarul General al Guvernului Andreea Lambru justifică introducerea regiilor autonome, cu precădere RA-APPS, în rândul jucătorilor privați din sănătate prin situația financiară dificilă în care se află Regia, care acumulează pierderi de zeci de milioane de euro anual, dar și prin necesitatea de a aduce venituri cât mai mari la bugetul statului. Totul, cât mai rapid. “Este necesară în mod IMPERATIV și cu MAXIMĂ URGENȚĂ abilitarea regiilor autonome de a înființa unități sanitareprivate în scopul valorificării în condiții de eficiență a bazelor existente în patrimoniul acestora”, arată OUG-ul citat.

RA-APPS nu are experiență în administrarea de spitale. Prin urmare, este de presupus că hotelul Triumf va fi administrat de un investitor privat.

 

RA-APPS, care administrează patrimoniul imobiliar al statuluiîn valoare de circa 1 miliarde de euro este, an de an, pe pierdere. Totuși, Regia administrează clădiri și terenuri aflate în unele dintre cele mai atractive zone din România. Hotelul Triumf este unul dintre cele mai valoroase active. Are o suprafață construită de 2.750 de metri pătrați, terenuri de tenis, magazii și alte construcții de încă 3.000 de metri pătrați, plus un teren asociat de 10.000 de metri pătrați. În total, 15.000 de metri pătrați.

Hotelul a avut, în ultimii ani, un traseu sinuos, fiind scos la vânzare, fără succes, apoi trecut în gestiunea DNA, căreia să-i fie sediu, apoi Direcția nu l-a mai dorit, s-a întors la RA-APPS. Este în degradare investiții în reabilitare nu au fost făcute, iar rata de ocupare anuală este de sub 10%.