Hotelurile atrag firme din afara turismului

Banca Romana pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale a investit din 1995 incoace peste doua milioane de dolari in centre de pregatire pentru angajati, adevarate baze hoteliere care insumeaza 437 de locuri de cazare. Cele sase centre sunt situate in Paltinis, Predeal, Cluj, Bucuresti, Agapia si Eforie Nord, iar dotarile lor sunt la nivelul hotelurilor de trei stele. Primele trei au fost construite, iar ultimele doua au ajuns in proprietatea BRD prin executarea unor garantii. "Centrul din Efor

Banca Romana pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale a investit din 1995 incoace peste doua milioane de dolari in centre de pregatire pentru angajati, adevarate baze hoteliere care insumeaza 437 de locuri de cazare. Cele sase centre sunt situate in Paltinis, Predeal, Cluj, Bucuresti, Agapia si Eforie Nord, iar dotarile lor sunt la nivelul hotelurilor de trei stele. Primele trei au fost construite, iar ultimele doua au ajuns in proprietatea BRD prin executarea unor garantii. „Centrul din Eforie, compus dintr-un hotel si o vila, ii apartinea lui Bivolaru, iar cel de la Agapia, unei societati din zona care nu si-a putut achita creditul. Cladirea de acolo a apartinut inainte Manastirii Agapia, cu care in cele din urma am impartit complexul ce avea doua corpuri. Acesta este singurul nerenovat, dar pana in august 2003 va fi gata,,, precizeaza Ion Vlase, director adjunct al Directiei de investitii si administrare a patrimoniului din BRD. Motivul principal pentru care s-a investit in domeniul hotelier il reprezinta formarea profesionala a angajatilor. „Formarea profesionala este o prioritate pentru noi, si cum cheltuielile aferente erau destul de mari, am preferat sa avem propriile noastre capacitati hoteliere. Ele au un rol dublu: sunt folosite si ca centre de pregatire, dar si ca hoteluri in care angajatii isi petrec concediile. Durata medie a cursurilor este de doua zile, iar investitiile bancii in formarea profesionala vor fi de patru ori mai mari acum decat in anul 2000. Ele ar fi fost insa cu 50% mai mari daca nu am fi avut centrele,,, afirma Frederic Vaquie, director adjunct al Directiei de resurse umane. Cel de-al saptelea hotel, situat la Buzias, a fost inchis dupa deschiderea noii sucursale de la Timisoara, care include sali de conferinta si restaurant, si va fi vandut, probabil, unor investitori italieni din zona.
Pana acum cateva saptamani, Legea bancara nu permitea BRD sa integreze hotelurile in circuitul turistic. Insa potrivit proiectului de modificare a Legii bancare, aprobat recent de Guvern, bancile vor avea posibilitatea sa efectueze anumite operatiuni cu bunuri mobile si imobile, cu conditia ca veniturile din inchirieri sa nu depaseasca 5% din veniturile totale ale bancii.
Hotelurile aduc lichiditati pentru proprietari
O alta companie care s-a orientat catre sectorul hotelier este Cocor SA, societate al carei principal obiect de activitate este inchirierea de spatii comerciale si care detine, printre altele, magazinul Cocor din Bucuresti si spatii comerciale la punctele de trecere a frontierei. Anul trecut societatea a castigat la licitatiile organizate de Ministerul Turismului doua hoteluri din Neptun, Galati si Ovidiu, si o vila la Eforie Nord. Investitia totala s-a ridicat la 110 miliarde de dolari, alte trei milioane de dolari fiind alocate in acest an modernizarii hotelului Galati. Hotelul Galati a fost renovat integral, are piscina, sali de conferinte, incalzire centrala, va fi clasificat la trei stele si va functiona tot timpul anului. Hotelul are 230 de camere si va fi deschis oficial in aceasta saptamana. „Am intarziat deschiderea oficiala si nu am putut sa onoram numeroase cereri din cauza firmelor de constructii. Noi estimam ca vom avea un grad de ocupare de 80% si un profit de 300.000 de dolari in acest an. Investitia totala va fi recuperata in 7-10 ani, insa un hotel renovat poate fi vandut oricand la un pret bun. Acesta este unul din motivele pentru care am investit in industria hoteliera. In al doilea rand, este o industrie in care se obtine un profit minim si nu trebuie sa astepti luni intregi sa ti se plateasca serviciul prestat,,, explica Aurel Besliu, presedintele Consiliului de administratie de la Cocor SA. Nu in ultimul rand, o firma care detine si un hotel are o imagine mai buna in ochii partenerilor de afaceri. Anul viitor, Cocor SA intentioneaza sa achizitioneze hoteluri in Bucuresti, pe Valea Prahovei si pe litoral.
Spre surprinderea multor jucatori din piata hoteliera, unul dintre noii veniti in industrie este firma Raffaello Antrefrig, producator de mezeluri si conserve de carne. Compania a investit peste trei milioane de dolari intr-un hotel amplasat in cartierul Baneasa al Capitalei. Hotelul Persepolis se va deschide la sfarsitul lunii iunie a.c., va fi clasificat la patru stele si va avea pentru inceput 20 de camere. „Deschidem mai intai un corp de hotel, ca sa putem avea clienti, urmand ca al doilea sa fie finalizat pe parcursul anului. Ne dorim sa fie un hotel pentru VIP-uri, un fel de club cu circuit inchis pentru oamenii de afaceri care calatoresc des in Romania si care ar fi dispusi sa plateasca un abonament pentru a avea o camera rezervata in permanenta,,, explica Shajaani M. Said, directorul general al Antrefrig. Daca hotelul se va dovedi profitabil, Antrefrig intentioneaza sa mai construiasca inca unul, tot in Bucuresti. Compania a cumparat initial un teren de 15.000 metri patrati, pe care dorea sa construiasca un hotel de 120 de camere, proiect care a fost amanat pentru anul viitor. „Acest hotel cu 20 de camere nu este pentru noi o afacere, ci o incercare sa vedem daca suntem capabili sa conducem un hotel. Unul din motivele pentru care investim in industria hoteliera este acela ca partenerii nostri de afaceri sunt plictisiti de hotelurile din Bucuresti si doresc altceva, hoteluri mai mici, in care sa nu intre multa lume,,, spune Shajaani M. Said.
Desi motivele pentru care diverse companii investesc sume impresionante in industria hoteliera sunt diferite, profitabilitatea unei astfel de investitii este de necontestat.

Noi investitori in industria hoteliera

BRD
· 6 centre de pregatire in tara, care totalizeaza 437 locuri de cazare, cu dotari de trei stele
· investitii de peste doua milioane de dolari
· grad mediu de ocupare – 50%.
COCOR SA
· 2 hoteluri (Galati si Ovidiu) in Neptun, o vila la Eforie Nord, care insumeaza 350 de camere
· 110 miliarde lei investitia initiala, trei milioane de dolari investiti in modernizarea hotelului Galati pentru clasificare la trei stele
· grad mediu de ocupare estimat pentru 2003 – 80%.
RAFFAELLO ANTREFRIG
· un hotel de patru stele in Bucuresti, cu 20 de camere
· investitii de peste trei milioane de dolari
· grad mediu de ocupare estimat pentru 2003 – 70%.