Vreti sa mergeti la mare dar va sperie preturile practicate de agentiile de turism, o camera la hotel apropiindu-se de un milion de lei pe zi? Sunteti nemultumit de serviciile care vi se ofera dar pentru care se percep tarife piperate? Sau pur si simplu, vreti sa evadati cateva zile din camarele dotate cu aer conditionat, sa uitati de civilizatie si sa traiti in mod rustic? In acest caz, solutia o reprezinta un concediu petrecut in cort, pe malul marii sau la munte.
Pentru aceasta nu este nevoie decat de rucsac, cort si sac de dormit, minimul necesar la plecarea in excursie. Alegerea cortului se face in functie de destinatia aleasa pentru concediu. Daca este vorba de drumetiile montane, trebuie optat pentru cel mai mic si mai usor cort, in timp ce pentru un concediu pe litoral, un cort mare dotat cu veranda, hol, si doua dormitoare este cel mai indicat. Binenteles ca si preturile difera in functie de dotari si de calitatea materialelor.
Moda corturilor castiga noi adepti
In ultimii ani, acest gen de turism a inceput sa fie practicat de tot mai multi oameni, si nu neaparat din cauza constrangerilor materiale. Se poate vorbi chiar de o moda de a petrece cu prietenii cateva zile pe malul marii, fara a mai tine cont de confortul oferit de hotelurile luxoase. Dovada o constituie masinile ultimul strigat parcate langa corturi. Cererea fiind in crestere, ofertele sunt din ce in ce mai numeroase. Cu toate ca marile magazine specializate in echipament sportiv s-au imputinat (fostele IDMS-uri), in magazinele universale, raioanele de profil sunt bine aprovizionate cu marfuri ce satisfac, practic, toate pretentiile.
In materie de corturi, modelele clasice (cu structura din aluminiu) sunt concurate de cele cu bete elastice din fibra de carbon sau material plastic armat cu fibre de sticla. Noile tehnologii au condus la scaderea greutatii corturilor si la o rezistenta sporita. Pentru un cort, conteaza foarte mult materialul din care este confectionata podeaua. Cele mai rezistente sunt cele din panza impregnata cu diverse materiale care ii confera proprietati hidro si termoizolatoare. Este recomandabila evitarea celor la care podeaua este confectionata numai din polietilena, material care imbatraneste repede.
Corturile izoterme au doua invelisuri de panza. Stratul de aer creat intre cele doua panze asigura un grad de izolare termica suficient pentru a nu simti frigul in timpul noptii. Tot pentru a mentine o temperatura constanta in interior, unele corturi au foaia exterioara metalizata, care reflecta o mare parte din radiatia solara.
Industria articolelor de camping asigura o gama larga de produse, practic orice obiect casnic avand corespondent in varianta portabila. Pana si un dus poate fi montat langa cort, rezervorul de culoare neagra asigurand apa calda. Pentru gatit se pot utiliza micile aragazuri de voiaj, alimentele fiind pastrate in cutii frigorifice sau frigidere portabile alimentate la 12 volti.
Pentru cresterea gradului de confort se utilizeaza saltele de izopren, un material asemanator buretelui, dar mai rigid. La un pret de 90.000 lei, acestea sunt izolatoare termice ideale.    

Intretinere usoara
Corturile nu necesita o intretinere speciala.
Trebuie avut doar grija sa fie
depozitate departe de orice sursa de caldura, intr-un loc uscat. Pentru a evita degradarea este obligatoriu ca in momentul impachetarii, panza cortului sa fie
complet uscata. Nu se
recomanda spalarea cu detergent a foii exterioare care este impregnata cu substante hidrofuge.