Avertisment pentru toți românii cu buletin de identitate. Ajungi dator cu mii de lei

buletin de identitate

SURSA FOTO: Dreamstime

Hoții pot falsifica buletinele! Unii români s-au trezit cu credite de mii de lei pe numele lor, după ce le-au fost falsificate actele de identitate. Cum s-a putut întâmpla așa ceva? Aveți grijă!

Hoții pot falsifica buletinele! Unii români s-au trezit cu credite de mii de lei pe numele lor

Hoții pot falsifica buletinele! Aveți grijă! Diverse persoane din România s-au trezit cu datorii de mii de lei, după ce doi indivizi au obținut credite, folosind identitatea lor.

Cei doi sunt acuzați că au falsificat documentele de identitate ale altor persoane și au folosit aceste informații pentru a solicita împrumuturi de la mai multe instituții financiare, care nu sunt bănci.

Potrivit anchetatorilor, paguba estimată este de 58.000 de lei. Schema de fraudare a creditelor cu ajutorul buletinelor false a fost planificată acum doi ani de doi bărbați în vârstă de 32 de ani, unul din Vrancea, altul din Prahova.

În iulie 2022, cei doi au fabricat mai multe documente de identitate falsificate, utilizând datele de identificare ale altor persoane. Pe baza acestor documente falsificate, ei ar fi solicitat credite de la mai multe instituții financiare non-bancare, conform IPJ Constanța.

Buletin de identitate

Pentru a verifica suspiciunile, autoritățile locale au efectuat percheziții la locuințele suspecților. Au fost efectuate în total patru percheziții – trei în Focșani și una în Drăgăneasa, ocazie cu care a fost confiscat un autoturism.

Cei doi sunt suspectați de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și falsificare de identitate. Investigațiile continuă în acest caz, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.

Ce prevede Codul Penal în asemenea situații?

Conform Art. 327 din Codul Penal privind falsuri în înscrisuri/falsul privind identitatea, (1) prezentarea sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identităţi altei persoane, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau transmisă unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea prin folosirea frauduloasă a unui act ce serveşte la identificare, legitimare ori la dovedirea stării civile sau a unui astfel de act falsificat, pentru a induce sau a menţine în eroare un funcţionar public, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

(2) Când prezentarea s-a făcut prin întrebuinţarea identităţii reale a unei persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.

(3) Încredinţarea unui act ce serveşte la identificare, legitimare ori la dovedirea stării civile spre a fi folosit fără drept se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.