Hoverboard -urile, numite adesea si scutere self-balacing, reprezinta o metoda interactiva de distractie si deplasare. Sunt alcatuite din doua roti motorizate care sunt conectate cu o pereche de placute articulate, pe care utilizatorul isi aseaza ambele picioare. Acesta poate controla viteza hoverboard-ului sprijinindu-se inainte sau inapoi si schimband directia prin miscarile fine ale picioarelor.
Hoverboard original – mic istoric
Hoverboard-ul a fost inventat in anul 2013 si imediat a devenit subiect fierbinte in ceea ce priveste drepturile de autor. Fabricarea lui a inceput in China, iar in 2014 primele modele au luat foc din cauza supraincalzirii bateriei.
In 2013, primele hoverboard-uri au fost concepute de catre omul de afaceri american Shane Chan. In mai 2013, acesta a lansat campania de colectare de fonduri de tip kick-starter. Compania chineza Chic Robotics a lansat primul hoverboard "Smart S1" in luna august 2014 in cadrul show-ului Canton Fair Trade. La scurt timp dupa lansare, acest dispozitiv a inceput sa se bucure de o popularitate uimitoare in tarile din Occident. Initial, o multime de celebritati ca Justin Bieber si Jamie Foxx au agreat acest echipament si au fost surprinse utilizandu-l.
Pana in 2015, regiunea Shenzhen din China a devenit locul principal de fabricare pentru hoverboard-uri. Lasand deoparte popularitatea hoverboard-urilor, in China au existat mai multe probleme referitoare la drepturile de autor reclamate de catre Chen. In acelasi timp au aparut si numeroase contestatii referioare la defectele de fabricatie ale modelelelor distribuite.
Termenul de "hoverboard electric"
Hoverboard este termenul folosit pentru a defini scuterele self-balancing (de auto echilibrare/ self balancing). Brandul comercial Hoverboard a fost inregistrat in anul 1996. Cu toate acestea, primul termen folosit pentru a descrie scuterele Hoverboard sau self-balancing era "skateboard" – asemenea dispozitivului care pluteste deasupra solului din romanul science fiction al lui MK Joseph din 1967. Din punct de vedere comercial, hoverboard-urile sunt recunoscute ca "scutere cu roti". Mai tarziu au fost folositi si alti termeni pentru descrierea acestui dispozitiv de deplasare – de exemplu "scuter electric de auto-echilibrare" sau segway.
Scooter electric (hoverboard) FreeWheel Junior, 6.5", Autonomie 20 km, 12 kmh motor, Graffiti Skull (Alb/Negru)
Cine a inventat Hoverboard electric?
Una din teorii spune ca omul de afaceri Shane Chan in varsta de 59 de ani a inventat hoverboard-ul. El a crescut in China, dupa care a plecat in SUA in anul 1986. S-a stabilit la Washington si inainte de a-si dezvolta propria afacere cu hoverboard-uri, a lucrat ca designer de instrumente stiintifice pana in anul 2011. Ulterior a creat Hovertrax si a conceput versiunile sale de hoverboard. Inventiile sale au fost comercializate de alte companii, care au introdus unele elemente imbunatatite.
Chan a folosit hoverboard-urile si pentru deplasare in interior. In plus, el si-a dat seama ca utilizatorul s-ar putea bucura de mai multa siguranta daca dispozitivul ar avea doua zone separate de asezare a picioarelor. In anul 2010 Chan a inventat solowheel, iar mai tarziu a investit in hovertrax. Este uimitor faptul ca 7 inventii ale lui Chan au fost pur si simplu copiate de catre alte companii comerciale.
Hoverboard electric – caracteristici ale unui device foarte iscusit
Exista un pachet de caracteristici principale care definesc un hoverboard si pe care ar trebui sa le luati in cosiderare atunci cand v-ati decis sa deveniti un potential cumparator si utilizator al acestui vehicul electric plutitor. Sa incepem cu elementele de baza:
1. Dimensiune. Ne referim la dimensiunea totala a Hoverboard-ului. Important este sa nu alegeti un model prea ingust sau prea lat pentru statura dumneavoastra. Cel mai bun hoverboard este cel pe care stati intr-o pozitie naturala si confortabila. Poate fi hoverboard koowheel s36 gold chrome sau hoverboard airmotion h1 white graffiti, hoverboard koowheel s36 gold sau robstep robin m1.
2. Greutate. Hoverboard-urile de pe piata au greutate diferita in functie de tipul bateriei si de materialul utilizat in procesul lor de fabricatie. Ca utilizator este important sa te bucuri de un exemplar destul de usor. Astfel, il veti putea transporta usor in masina si la plimbare.
Scooter electric (hoverboard) Razor Hovertrax 2.0 (Alb) cantareste 12.2 kg
Scooter electric (hoverboard) Freewheel F1 Complete (Graffiti mov) + Husa Cadou (Multicolor) are 10 kg
Scooter electric (hoverboard) Myria MY7002, Geanta inclusa (Albastru) are 9.8 kg
iar Scooter electric (hoverboard) Hama 109864, Roti 8", Autonomie 15km, Viteza 30km/h (Negru) are 18 kg.
3. Viteza. In general viteza cu care se deplaseaza un hoverboard obisnuit este de aproximativ 8 – 16 km/ h. Desigur exista si exceptii care depasesc cu usurinta acest prag. Este important sa includeti viteza pe lista caracteristicilor definitorii in achizitionarea si utilizarea unui hoverboard pentru ca n model mai rapid inseamna automat un plus de distractie, emotie si adrenalina.
Scooter electric (hoverboard) Freewheel Junior 5949023218045 (Multicolor) are o Viteza maxima de rulare (Km/h) de 12 km/h
Scooter electric (hoverboard) Myria MY7002, Viteza maxima 15 Km/h, Autonomie 20 Km, Motor 2 x 350 W, Geanta inclusa (Rosu) atinge 15 Km/h
in timp ce modelul Scooter electric (hoverboard) Hama 109864, Roti 8", Autonomie 15 km Viteza 30km/h (Negru) se poate lauda cu o viteza de 30 km / h
4. Nivelul de inclinatie – se masoara in grade. De fapt, cu cat nivelul este mai abrupt, cu atat utilizatorul poate urca fara sa piarda din putere. Ar trebui sa va faceti o idee asupra acestui parametru, pentru ca ulterior urcarea sa nu vi se para un lucru dificil de realizat in timpul deplasarii.
De exemplu: Scooter electric Freewheel Junior 5949023216942 (Albastru) are un grad de inclinatie de 15 grade
in timp ce Pachet Scooter electric (hoverboard) MonkeyBoard Original MK-52 Grafitti New, 6.5 inch roti baterie ok, telecomanda wireless, bluetooth hoverboard lumini de zi/ noapte, geanta cadou, led-uri, boxa incorporata, 700 W + Hoverkart (Multicolor) ajunge la un nivel de inclinatie de 45 de grade.
5. Durata de viata a bateriei. Inainte de a comanda un hoverboard ar trebui sa verificati cat tine o baterie incarcata complet. Desigur, cu cat bateria ofera o autonomie mai mare, cu atat mai bine. Ideal este ca un ciclu de incarcare sa fie suficient pentru o deplasare. Autonomia in Km reprezinta un indicator bun pentru aflarea duratei de viata a bateriei. Sunt baterii care tin 10 – 15 km si hoverboard-uri cu baterii mai bune care sustin o plimbare de pana in 20 km.
Scooter electric (hoverboard) Robstep Robin M1 (Rosu) are o astfel de autonomie a bateriei de 20 km
in timp ce modelul Scooter electric (hoverboard) Nilox Doc 30NXBK65D2002, Geanta inclusa (Alb), Dimensiuni roti 6.5 inch baterie 4.4 Ah are o baterie ce rezista doar 10 km pe un singur ciclu de incarcare.
Cand faceti alegerea finala tineti cont si de distanta pe care doriti sa o parcurgeti intr-o sesiune interactiva. Daca veti folosi hoverboardul exclusiv pentru plimbari scurte in parc, nu are rost sa investiti o suma dubla sau chiar tripa pentru un model cu o autonomie mai buna. Pe de alta parte, daca sunteti pasionat de hoverboard-uri si vreti sa traiti cele mai tari experiente, o autonomie buna a baterie va fi cu siguranta cireasa de pe tort.
6. Greutatea maxima a utilizatorului. Pentru siguranta si confortul dumneavoastra, alegeti un hoverboard pe masura greutatii si staturii dumneavoastra. Exista modele mai usoare destinate persoanelor cu o greutate scazuta (tinerilor, adolescentilor), iar cele mai fiabile si solide versiuni pot sustine o greutate mai mare.
Scooter electric (hoverboard) MYRIA MY7012YG Junior, Roti 6.5 inch Autonomie 10km, Viteza 10km/h, Graffiti Galben (Multicolor) este destinat mai ales tinerilor si adolescentilor cu greutate pana in 60 kg
Scooter electric (hoverboard) BikeMe Smart Balance BM-SCOOTER-RED (Rosu), Putere motoare 2 x 350 W sustine o greutate maxima a utilizatorului de 110 kg
Scooter electric (hoverboard) Nova Vento HV8, Viteza maxima 12 Km/h, Autonomie 20 Km (Alb/Rosu) – 120 kg
iar Scooter electric (hoverboard) Freewheel Monster S2 SMART, Graffiti Mov (Multicolor) este suficient de robust pentru un utilizator cu greutate pana in 150 kg.
7. Pretul. Ultima, si ironic, cea mai importanta variabila in cumpararea unui hoverboard este reprezentata de pretul de achizitie. Costurile variaza de la 600 pana la 9000 lei (vezi Robstep Robin M2), in functie de motor (putere motoare 700w, putere motoare 500w etc), calitate si optiuni avansate (bluetooth lumini), performante in miscare (viteza, inclinatie, rotire).
Hoverboard electric – componente principale
Cunoscand piesele din care se compune un hoverboard veti avea o imagine mai clara asupra modului sau de functionare.
Hoverboard -ul se compune din urmatoarele componente:
– placute de presiune. Se refera la zona superioara a hoverboard-ului, cea pe care utilizatorul isi aseaza picioarele. Chiar daca multe persoane ar pune pariu ca sub aceasta zona se afla numeroase circuite, acest lucru nu este adevarat. Cel mai adesea aici exista doua bucati de cauciuc, care ajuta la o fixare ferma pe placa. Imediat ce utilizatorul se urca pe hoverboard, placutele de presiune sunt impinse in aceste bucati de cauciuc, care la randul lor declanseaza senzorii LED. Astfel, placa detecteaza ca este solicitata si incepe sa-si manifeste caracteristicile inteligente de echilibrare.
– senzori de viteza. Sunt localizati in interiorul rotilor si va ajuta sa reglati viteza in functie de dorinte si necesitati. Miscarile pe care le realizati declanseaza senzorii si elibereaza magia.
Scooter electric (hoverboard) MonkeyBoard Original MK-01 Grafitti Cool, roti 6.5 inch bluetooth, telecomanda wireless, bluetooth, geanta de transport, led-uri , lumini de zi/noapte, boxa incorporata, 700 W (Multicolor)
– baterii. Deja stiti probabil ca bateriile Li-on cu care functioneaza hoverboard-urile reprezinta inima acestor echipamente. Variantele de slaba calitate constituie o lipsa de siguranta si confort pentru dumneavoastra. Doar cu ajutorul bateriilor hoverboard-ul poate sa se miste asa cum o face. Fara baterii, el ar fi lipsit de viata. Deci, pentru ca un hoverboard sa functioneze impecabil si pentru a va bucura de o plimbare de prima clasa, ar trebui sa aveti baterii adecvate. Acestea sunt reincarcabile si pot si re-alimentate dupa epuizare.
– lumini cu LED-uri. Puteti intui ce functie au luminile LED in componenta hoverboard-ului? Sunt doar un element de amuzament? Azi cele mai performante hoverboard-uri sunt echipate cu LED-uri premium, de diferite culori. Pe langa faptul ca ofera un aspect high tech, ele cresc gradul de vizibilitate si au rol de indicator pe strazile si zonele intunecate. Luminile LED sunt asemenea centurilor de siguranta. Hoverboard airmotion h1 red si hoverboard koowheel s36 gun chrome sunt unele din cele mai populare modele cand vine vorba despre sistemul de iluminare.
– portul de incarcare. Dupa cum am notat mai sus, bateriile de pe hoverboard se pot reincarca. Prin urmare, avem aici portul de alimentare.
– carcasa din plastic. Exista o multime de modele de hoverboard -uri, iar designul reprezinta o caracteristica aparte. Cele mai multe sunt negre, dar exista si modele in alte culori sau chiar multicolore (mai ales cele destinate adolescentilor). Sunt modele care au chiar carcasa metalica extrem de solida. Carcasa protejeaza echipamentul de zgarieturi si eventuale lovituri.
Scooter electric (hoverboard) Freewheel SMART 5949023218212 (Multicolor)
– buton de Power. Cum porneste un hoverboard? Nu o ia din loc imediat ce asezati picioarele pe placa. Aici intervin comutatoarele de power.
– doi senzori infrarosu. Sunt senzori localizati tot in rotile hoverboard-urilor. Semnalele sunt detectate de placa de baza si procesate in consecinta.
– motoare electrice. Reprezinta una din caracteristicile principale ale unui hoverboard. Rotile sunt locasul motoarelor electrice si monitorizeaza functionarea corespunzatoare a intregului sistem. Exista diferite tipuri si calitati de motoare disponibile pe piata, unele fiind chiar duale.
– panou de control. Cum sunt procesoarele in cazul calculatoarelor, asa sunt placile de baza in cazul hoverboard -urilor. Practic ele sunt creierul hoverboardurilor si au o multime de responsabilitati. Majoritatea hoverboard-urilor au moduri diferite de – incepator, obisnuit, cu experienta. Puteti trece usor de la un mod la altul, iar aceasta sarcina este realizata din panoul de control. Toate celelalte lucruri, cum ar fi viteza de deplasare, modul in care folositi greutatea corpului, spinningul sau inclinarea se fac dupa ce ati consultat panoul de control. Daca modelul este prevazut cu Bluetooth sau aplicatii built-in, acestea se vor afla tot sub controlul placii de baza.
Hoverboard airmotion h1 purple graffiti, hoverboard airmotion h1 camouflage si hoverboard airmotion basic splash sunt unele din cele mai interesante modele.
– giroscop pe hoverboard electric. In orice hoverboard standard exista doua giroscoape. Acestea ajuta la preluarea informatiilor importante de la senzorii din roti pentru a-i transmite placii si sunt responsabili pentru detectarea nivelului terenului pe care va deplasati. Placile de hoverboard receptioneaza informatii privitoare la rpm, nivel de inclinare si accelerare. Ulterior acestea sunt introduse in placa logica pentru prelucrare avansata.
– cadru din otel. Are rol de protectie si confera o silueta adecvata echipamentului de miscare. Exista modele de lux care se bucura de un aspect premium.
– pivotul central al hoverboardului
In ultimii ani hoverboard-urile au inundat piata vehiculelor electrice interactive, iar vedetele posteaza pe retelele de socializare numeroase fotografii surprinse in compania acestor dispozitive. Si dumneavoastra puteti experimenta incredibila senzatie de plutire.
La evoMAG ai acum oferte speciale pentru vehicule electrice: monociclu electric, biciclu electric, skateboard electric, accesorii si consumabile, echipamente de protectie, trotinete electrice, bicicleta electrica.