Comunitatea de cercetare a CERN include peste 10.000 de oameni de ştiinţă şi ingineri care trebuie să poată transmite cantităţi uriaşe de date rapid şi sigur cu alţi cercetatori şi între diferite locaţii din jurul lumii. Confruntaţi cu explozia globală de informaţii şi cu cerinţele tot mai complexe de analiză, CERN a apelat la HP pentru a-şi îmbunătăţi infrastructura de reţea.
Infrastructura de reţea din campusul CERN este proiectată pentru a asigura un sistem eficient şi robust de comunicare între diferite locaţii ale organizaţiei. Tocmai de aceea, în curând se va introduce în reţea IPv6 (Internet Protocol Version 6), un protocol care facilitează rutarea de pachete.
Soluţiile HP de reţelistică sunt un element central al Infrastructurii Convergente HP, un concept care reuneşte servere, soluţii de stocare şi reţelistică în grupe de resurse interoperabile, cu un sistem de management centralizat.
„Aveam nevoie de o infrastructură de reţea fiabilă şi sigură care să poată susţine IPv6 pentru a permite servicii rapide de comunicaţii şi capabilităţi multicast pentru noile aplicaţii folosite de CERN”, a spus Jean-Michel Jouanigot, group leader Communications Systems din cadrul departamentului IT al CERN.
Atât HP, cât şi CERN au o tradiţie îndelungată în domeniul cercetării şi dezvoltării de tehnologii avansate de reţelistică. Proiectul CINBAD (CERN Investigation of Network Behaviour and Anomaly Detection), lansat în 2007 în colaborare cu HP, are la bază exclusiv tehnologie HP de reţelistică.
Scopul CINBAD este să înţeleagă comportamentul reţelelor de calculatoare mari în contextul activităţilor complexe de procesare şi a instalărilor complexe în campusuri precum CERN. Cu peste 50.000 de dispozitive active interconectate cu ajutorul a 10.000 de km de cabluri şi fibră optică, precum şi peste 2.500 de switch-uri şi routere, reţeaua din campusul CERN poate să studieze şi să testeze o gamă largă de aplicaţii de reţea.
Toate locaţiile CERN din regiunea Geneva sunt susţinute, în prezent, de switch-uri HP E-series. Aceste locaţii găzduiesc cele şase acceleratoare de particule ale CERN, inclusiv Large Hadron Collider (LHC), cel mai mare şi mai puternic accelerator de particule din lume, dar şi proiectul Worldwide LHC Computing Grid (WLCG), cel mai mare serviciu de reţea ştiinţifică internaţională din lume. WLCG le dă oamenilor de ştiinţă posibilitatea să împărtăşească, stocheze şi analizeze 15 petabytes (15 milioane de gigabytes) de date în fiecare an.