HS Timber Productions, cel mai important jucător de pe piața lemnului din România, fostul grup Holzindustrie Schweighofer, a anunțat reducerea capacității de debitare cu 30%. Compania va prelucra mai puțin lemn din cauza condițiilor specifice prin care trece piața.
Marți, 18 ianuarie, HS Timber Productions a anunțat restructurarea operațiunilor din județul Suceava începând cu sfârșitul primului trimestru al anului 2022. Compania va întrerupe operațiunile din fabrica de cherestea de la Rădăuți. Fabrica funcționează din anul 2008 și are o capacitate de debitare (tăiere) a lemnului de 1,45 de milioane de metri cubi pe an. Astfel, singurele produse marca HS Timber Production de la Rădăuți vor rămâne stâlpii și grinzile din lemn.
Totodată, fabrica de panouri din lemn masiv din Siret, care are o capacitate anuală de producție a 150.000 de metri cubi, va fi închisă în totalitate. Aceste măsuri vor duce la reducerea capacității de debitare ale companiei cu 30% la nivel național.
Decizia vine în contexul în care industria s-a confruntat în ultima perioadă cu măsuri din ce în ce mai restrictive pe piața lemnului.
Motivele restructurării
„Principalele motive ale restructurării sunt provocările din ce în ce mai mari din România, mai precis mediul legislativ instabil și măsurile restrictive de pe piața lemnului. Achiziția de lemn rotund pe piața din România a fost limitată începând cu 2016. Ucraina și Rusia nu mai sunt disponibile pentru achizițiile de materie primă, din cauza interdicțiilor de export în vigoare în aceste țări. În plus, întârzierile lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare din regiune, precum și birocrația laborioasă în materie de importuri, fac ca importurile de lemn din alte state membre ale Uniunii Europene să fie foarte dificile. Mai mult decât atât, producția de energie verde și vânzarea de certificate verzi sunt extrem de anevoioase”, transmite compania printr-un comunicat de presă.
HS Timber Productions a luat decizia de a închide fabrica de la Siret din cauza investițiilor care erau necesare dar nefezabile din punct de vedere economic. 600 de angajați vor fi afectați de această restructurare: „Compania face tot posibilul să le ofere cât mai multora dintre ei oportunități de a continua să lucreze în cadrul grupului în România. În celelalte cazuri, se depun eforturi pentru a menține impactul social la un nivel cât mai redus posibil”, se menționează în comunicat.
Compania va rămâne cu cele două fabrici de cherestea de la Sebeș și Reci și cu o fabrică de panel, unități de producție care angajează aproximativ 2.400 de persoane. Acestea nu vor fi afectate de restructurare.