Hongkong and Shanghai Banking Corporation a fost înfiinţată în anul 1865 în fosta colonie britanică pentru a finanţa schimburile comerciale în creştere între Europa şi China. Într-un comunicat de presă, HSBC a precizat că după o analiza strategică care a durat aproape un an boardul său a decis, în unanimitate, împotriva mutării sediului în condiţiile în care Londra are numeroase avantaje şi este 'ideal situată'.
Unii investitori au încurajat HSBC să ia în considerare mutarea sediului din Marea Britanie, din cauza taxei pe bilanţurile băncilor introdusă după criza financiară mondială. În replică, ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a anunţat că taxa va fi redusă la jumătate şi, mai important pentru HSBC, nu se va aplica pentru activele de peste hotare ale băncilor britanice.
'Londra este unul din cele mai importante centre financiare internaţionale şi locul unde se află numeroşi specialişti internaţionali talentaţi. De aceea, rămâne amplasarea ideală pentru a fi baza de operaţiuni a unor instituţii financiare globale precum HSBC', a precizat banca britanică într-un comunicat de presă.
Aproximativ 48.000 din cei 257.000 de angajaţi ai HSBC lucrează în Marea Britanie. În Hong Kong, HSBC are aproximativ 20.000 de angajaţi dar această regiune este responsabilă pentru 46% din profitul înainte de taxe al băncii.
Decizia boardului de la HSBC reprezintă un vot de încredere pentru statutul Londrei de centru financiar internaţional, ameninţat de înăsprirea reglementării şi creşterea costurilor după criza financiară din 2007-2009. Însă această decizie vine într-un moment în care industria financiară din Londra ar putea să se confrunte cu probleme dacă Marea Britanie va decide să iasă din Uniunea Europeană la referendumul ce ar putea fi organizat în acest an. AGERPRES