Cu noul său dispozitiv denumit Diamond, compania taiwaneză HTC, pionier mondial al producţiei de smartphone şi PDA, atacă din nou reduta iPhone. Apple are nevoie rapidă de o reîmprospătare a telefonului său mobil.

Cu toate că produce telefoane mobile şi PDA-uri de peste zece ani, compania taiwaneză HTC s-a impus în atenţia consumatorilor de abia în ultimii ani şi a câştigat recunoaştere doar după ce a lansat – înaintea Apple – primul telefon mobil cu touch-screen interactiv multifuncţional. Deşi nu a stârnit atâtea valuri ca iPhone, HTC Touch s-a vândut destul de bine, mai ales în mediul de business, graţie sistemului de operare Windows Mobile încorporat, cu funcţii avansate de birou mobil.

Recent, simultan cu lansarea reprezentanţei din România, producătorul taiwanez a prezentat şi pe piaţa autohtonă ultima sa creaţie, telefonul mobil Diamond, care va fi disponibil în magazine din iunie. Principala noutate pe care o aduce dispozitivul, care vrea să devină un „asasin“ al iPhone, este îmbunătăţirea interfeţei grafice, Touch Flo 3D, care, aşa cum indică şi denumirea, are acum meniuri tridimensionale.

Totodată, Diamond este şi primul mobil cu noul sistem de operare Windows Mobile 6.1, însă gradul ridicat de personalizare la care a recurs producătorul face ca utilizatorul obişnuit cu sistemul de operare al Microsoft să descopere caracteristicile cu care era familiarizat de abia când intră mai adânc în meniu sau foloseşte aplicaţiile Office Mobile.

Şi, totuşi, HTC Diamond nu a fost gândit neapărat ca un telefon mobil de business, prin urmare pune accent pe aplicaţiile multimedia şi de divertisment. Cu dimensiuni de 102 x 51 x 11.33 milimetri, dispozitivul este considerabil mai mic decât iPhone. Iniţial, acesta a fost desenat chiar şi mai subţire, dar din considerente legate de dimensiunile necesare acumulatorului, s-a revenit asupra designului.

Simulator de ploaie încorporat

Cu toate acestea, Diamond nu excelează la autonomie – într-un test scurt bateria a ţinut doar două zile de utilizare ca telefon şi navigare pe internet, fără a avea activat update-ul informaţiilor meteo sau sincronizarea e-mailului şi a calendarului. De altfel, autonomia scăzută este principalul reproş la adresa smartphone-urilor HTC şi se pare că Diamond nu face excepţie, deşi exemplarul din test era doar un prototip.

Denumirea telefonului vine de la designul carcasei, finisată sub formă de diamant, cu faţete şi muchii, fără a fi însă strident din acest punct de vedere. Partea frontală are un ecran tactil solid, la prima vedere suficient de rezistent la zgârieturi, cu dimensiunea de 2,8 inci şi rezoluţie VGA. Fotografiile realizate cu camera de 3,2 megapixeli pot fi stocate în memoria internă de patru gigabytes, iar portretele asociate contactelor din agendă defilează tridimensional la răsfoirea acesteia. Taiwanezii au mers cu detaliile tehnologiei Touch Flo până acolo încât, în cazul în care informaţiile meteo arată o zi ploioasă, câteva picături virtuale de ploaie apar pe ecran şi sunt îndepărtate de un ştergător de parbriz, tot virtual.

Browser de internet la standarde maxime

La momentul în care canadienii de la Research In Motion, creatorii BlackBerry şi rivalii HTC într-ale smartphone-urilor au conceput noul lor dispozitiv, denumit Bold, şi prezentat aproape simultan cu Diamond, aceştia au precizat că, potrivit unui studiu, utilizatorii de BlackBerry ţin mai mult decât orice la tastatură. Lucru perfect adevărat în cazul în care eşti un utilizator business şi editezi documente sau trimiţi mailuri de pe mobil. La acest capitol, Diamond se poate lăuda doar cu o tastatură virtuală, însă completă, iar în utilizare, cu toate că este mai mică, reacţionează mult mai precis decât cea de pe iPhone. În plus, HTC nu a vrut să se despartă nici de stylus-ul atât de drag celor obişnuiţi cu PDA-urile.

Punctul forte al lui Diamond vine însă la capitolul navigare pe internet, nu doar datorită vitezei de până la 7,2 megabiţi pe secundă prin reţelele HSDPA de care este capabil. Folosind browser-ul Opera în loc de Internet Explorer din Windows Mobile, funcţia a fost concepută în aşa fel încât să permită afişarea întreagă a paginilor, permite mărirea acestora prin dublu click cu degetul pe ecran şi reaşezarea acestora prin scroll orizontal şi vertical folosind tot ecranul tactil.

Se poate spune, fără ezitare, că telefonul mobil HTC Diamond oferă cea mai bună experienţă de pe piaţă din punctul de vedere al navigării pe internet prin folosirea telefonului.

PREŢ PE MĂSURA PRETENŢIILOR

HTC Diamond va fi disponibil în România din iunie, la un preţ similar cu cel al unui laptop decent, 500 de euro

105-13828-38_9000blk_21.jpg

 

BLACKBERRY BOLD este primul dispozitiv din gama produsă de canadienii de la RIM care este cu adevărat 3G. Ba chiar HSDPA, adică poate asigura transfer de date prin internet cu viteze de până la 7,2 megabiţi pe secundă. Din fericire pentru maniacii comunicaţiilor mobile, RIM nu a renunţat la tastatura fizică. Interfaţa grafică a fost şi ea îmbunătăţită la Bold faţă de restul dispozitivelor BlackBerry.

105-13827-38_08iphone_21.jpg

 

 

IPHONE 2.0 va fi o versiune îmbunătăţită a mobilului Apple, care va fi 3G. În plus, faptul că producătorul va oferi gratuit kit-ul de dezvoltare software va face posibilă apariţia pe piaţă a unor aplicaţii dedicate care îi vor îmbunătăţi funcţiile. La capitolul design, iPhone va rămâne imbatabil, probabil încă multă vreme, în ciuda eforturilor competiţiei.

 

 

PLUSURI

INTERNETUL MOBIL este punctul forte cu care se poate lăuda HTC Diamond. Viteza maximă de 7,2 Mb pe secundă, de peste 20 de ori mai mare decât viteza maximă permisă de iPhone. Browser-ul Opera este optimizat astfel încât să permită rotirea paginilor, funcţia de zoom in şi zoom out şi navigarea folosind atingerea degetelor pe ecranul tactil.

DESIGNUL STILAT şi finisarea de calitate vor face destul victime printre amatorii de gadgeturi ultimul răcnet.

WINDOWS MOBILE în ediţia sa revăzută şi adăugită, 6.1, chiar dacă e un mare consumator de energie, rămâne un argument în sine.

MINUSURI

AUTONOMIA BATERIEI nu a fost niciodată punctul forte al dispozitivelor HTC, parţial şi din cauza „gurmandului“ Windows Mobile. La Diamond însă, din considerente de design, acumulatorul este şi mai mic decât la HTC Touch, de exemplu, cu consecinţele de rigoare. Două zile de utilizare ca telefon şi de navigat pe internet, fără a asculta muzică sau sincroniza agenda şi calendarul l-au dat gata.

EXECUŢIA COMENZILOR nu este dintre cele mai rapide, sistemului fiindu-i necesare câteva fracţiuni de secundă timp de gândire, sesizabile, totuşi. Interfaţa grafică, poate şi din cauza faptului că e extrem de avansată, consumă multă putere de procesare.

Capital – Editia nr. 21, data 28 mai 2008