HTC Sensation XE este primul telefon care oferă experiența Beats Audio, o combinație de software și hardware care asigiră redarea muzicii la calitatea pe care artistul o dorește. Când este folosit împreună cu căștile in-ear Beats by Dr. Dre, telefonul comută automat pe profilul Beats by Dr. Dre, setat după preferințele utilizatorului, oferind optimizarea melodiilor pentru acest set de căști.
Indiferent de serviciul de muzică disponibil prin Android market, se va putea remarca bass-ul puternic, redarea mai bine definită a vocii și un nivel superior al clarității, toate acestea oferind melodiile exact așa cum artistul și-a dorit să fie ascultate.

Telefonul HTC Sensation XE are încorporat un card microSD (8 GB/16 GB) care permite utilizatorilor să stocheze mii de melodii. Căștile exclusive Beats by Dr. Dre au telecomandă cu ajutorul căreia se poate naviga printre cântece sau se pot prelua și termina apelurile, chiar și atunci când telefonul se află în buzunar.

Telefonul are un ecran de 4,3 inch, procesor de 1,5 GHz, cameră foto de 8 megapixeli, memorie RAM 768 MB, spaţiu de stocare intern 4 GB şi sistem de operare Android 2.3.

HTC Sensation XE va fi disponibil în EMEA și zona Asia Pacific începând cu sfârșitul lunii septembrie.