Ascend D1 Quad XL vine cu un procesor de 1.2 GHz K3V2 şi GPU 16x integrat. Memoria RAM de 1 GB ajută la trecerea uşoară şi rapidă între aplicaţii, în timp ce memoria ROM de 8GB asigură spaţiu suficient pentru divertisment şi poate fi crescută până la 32GB cu un card microSD.

Ecranul IPS high-definition, de 11.59 cm (4.5 inch), cu touchscreen, pune în evidentă orice conţinut, redând imagini de o claritate impecabilă chiar şi în lumina puternică a soarelui, mulţumită display-ului PPI 330. Camera de 8 megapixeli, poziţionată în partea din spate a telefonului, dispune de flash dual LED şi temporizare/întârziere minimă, datorită tehnologiei BSI de ultimă oră care ajută la obţinerea unor imagini la o calitate excelentă chiar şi în lumină slabă. Este de asemenea integrată o cameră de 1.3 megapixeli, poziţionată frontal, utilă pentru videotelefonie şi clipuri video HD, fiind posibilă filmarea full HD 1080p şi redarea pe un televizor sau monitor compatibil, folosind un adaptor MHL (Mobile High-Definition Link) sau DLNA.  

Noul telefon încorporează tehnologia Battery Saving  care micşorează consumul de energie cu până la 30%. Mai mult, datorită bateriei extrem de puternice, de 2600 mAh, utilizatorii acestui smartphone vor putea vorbi timp de 15 ore sau îşi vor putea lăsa telefonul în standby timp de 500 ore.

Huawei Ascend D1 Quad XL va fi disponibil în România de la sfârşitul anului în culorile negru mat şi alb ceramic.

Chinezii au mai prezentat la IFA Berlin alte trei modele: Ascend G 330, Ascend G 600 şi Huawei Y 201.