Autoritatea în telecomunicaţii (FCC) a clasat vineri Huawei printre întreprinderile considerate o ameninţare de securitate naţională. Această decizie a reprezentat un duş rece pentru speranţele de relaxare a relaţiilor o dată cu venirea la putere a lui Joe Biden. FCC apreciază că Huawei reprezintă „un risc inacceptabil” pentru securitatea naţională, la fel ca şi celelalte grupuri chineze de echipamente de telecomunicaţii, ZTE, Communications, Hangzhou Hikvision Digital Technology şi Dahua Technology, arată Le Temps.
„Americanii se bazează mai mult ca oricând pe reţelele noastre pentru a munci, a merge la şcoală sau a avea acces la îngrijiri de sănătate şi trebuie să avem încredere în comunicaţii sigure şi securizate”, a comentat preşedinta interimară a FCC.
„Această listă indică direcţia pentru ca, atunci când noua generaţie de reţele se construieşte în toată ţara, să nu se repete erorile trecutului şi să nu se utilizeze echipamente sau servicii care vor constitui o ameninţare pentru securitatea naţională a Statelor Unite sau securitatea şi siguranţa americanilor”, a adăugat ea.
Coerenţă cu administraţia Trump
Această decizie se înscrie pe linia celor luate de precedentul guvern. Ea reprezintă un duş rece pentru speranţele fondatorului şi patronului Huawei, Ren Zhengfei, care ceruse în februarie guvernului Biden „o politică de deschidere”. Mastodontul din telecomunicaţii este de câţiva ani în centrul rivalităţii sino-americane, pe fondul războiului comercial şi tehnologic între primele două puteri mondiale. Huawei s-a găsit în colimatorul fostei administraţii Trump, care a acuzat-o, fără a aduce totuşi dovezi, de potenţial spionaj în folosul Beijingului.
Compania a fost deja pusă în vara 2019 pe o listă neagră a Statelor Unite, care a interzis companiilor americane să le vândă acestora tehnologii „made in USA”, precum semiconductoarele şi alte componente indispensabile pentru produsele sale, invocând probleme de securitate naţională.