UPDATE

”Nu m-am întâlnit niciodată cu vreun reprezentant, autoritate sau lobbyist din China și nici cu reprezentanți ai companiei Huawei — nici personal și nici prin intermediul vreunui membru al echipei mele de asistenți. Resping categoric orice tentativă de a mă asocia sau implica în vreun fel în legătură cu semnarea acestei scrisori.

Am aflat despre acest subiect din presă, unde numele meu a fost defăimat în mod nejustificat prin asocierea cu fapte sau interese care îmi sunt complet străine.

Nu am avut niciun moment cunoștință că în spatele acestei scrisori ar putea exista vreo acțiune ilegală. Nu am primit niciun ban și niciun fel de avantaj material. Menționez că nu sunt vizat de ancheta în curs. Mai mult decât atât, nu am fost contactat de nicio autoritate belgiană.

Repet, am semnat această scrisoare în care nu este menționat niciun nume de companie sau țară, având în vedere exclusiv referirile la necesitatea dezvoltării internetului în bandă largă în zonele rurale. Fermierii se confruntă cu probleme serioase de digitalizare, tocmai din cauza lipsei accesului la internet. Menționez că scrisoarea a fost semnată și de alți membri ai Comisiei pentru Agricultură, responsabili de dezvoltarea „satelor inteligente”.

Rămân în continuare ferm angajat să îmi desfășor activitatea cu deplină transparență și am încredere că autoritățile belgiene vor clarifica pe deplin această situație”, anunță Daniel Buda.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Scandal de corupție în Parlamentul European

Scandalul de corupție în Parlamentul European implică posibile legături între mai mulți europarlamentari și compania chineză Huawei, cu anchete în desfășurare pentru a stabili dacă a avut loc influențarea unor poziții politice prin plăți suspecte, notează Politico.

Printre cei acuzați se numără politicieni din diferite colțuri ale Europei, inclusiv români, care sunt investigați pentru presupuse relații cu lobby-ul Huawei, în contextul unei scrisori trimise în 2021 către Comisia Europeană, care ar fi favorizat interesul companiei chineze pe piața europeană de telecomunicații.

huawei
SURSA FOTO: Dreamstime

Percheziții și investigații în Belgia

Autoritățile belgiene au efectuat percheziții la 21 de adrese, iar ancheta vizează legătura între plăți suspecte și sprijinul acordat Huawei, inclusiv prin amendamente legislative favorabile acesteia.

Potrivit procurorilor, plățile ar fi fost realizate sub forma unor compensații pentru sprijinul acordat scrisorii pro-Huawei, redactată de eurodeputați din mai multe state membre.

De asemenea, ancheta scoate la iveală posibile legături financiare între Huawei și consilierii unor parlamentari, cu plăți care ar fi fost ascunse prin facturi pentru servicii fictive de consultanță, scrie sursa anterior menționață.

Belgia, steag, drapel
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce spun unii dintre semnatarii scrisorii?

Unii dintre semnatarii scrisorii din 2021, printre doi parlamentari din România, au negat orice implicare sau cunoștință despre schemele financiare ascunse în spatele acestei acțiuni. Unul dintre aceștia a afirmat că nu și-a dat consimțământul pentru semnătura sa și că nu a primit compensații, în timp ce al doilea a declarat că sprijinul său a fost determinat de interesele infrastructurii digitale rurale, fără a fi influențat de Huawei.

Pe de altă parte, politicieni italieni implicați în scandal, precum Fulvio Martusciello, au fost mai puțin transparenți, fiind acuzați de manipularea scrisorii în favoarea intereselor Huawei, mai arată sursa anterior menționață.

Investigațiile continuă, iar autoritățile europene examinează toate implicările politicienilor și conexiunile financiare pentru a clarifica amploarea acestei posibile scheme de corupție. De asemenea, mai mulți semnatari ai scrisorii din 2021, inclusiv parlamentari de extremă dreapta și social-democrați, au respins orice implicare în faptele de corupție, cerând o transparență completă în anchetă.

Acest scandal se adaugă unui alt caz de corupție major, cunoscut sub numele de „Qatargate”.