Huawei România a inaugurat, astăzi un centru de suport global în ţara noastră, iar cu această ocazie oficialii companiei au declarat că din punctul lor de vedere sunt gata pentru a implementa reţele 4G în ţara noastră.
Huawei România a inaugurat astăzi un centru de suport global în ţara noastră. În centrul Huawei lucrează, în prezent, 130 de angajaţi, plus 70 de oameni preluaţi de la Vodafone în urma contractului de externalizare câştigat de chinezii la începutul acestui an. În total, compania are, în prezent, 600 de angajaţi în ţara noastră, dintre care 80% sunt români.
Până în anul 2014, numărul de angajaţi din centrul de suport global va creşte până la 800- 900 de persoane, iar numărul total de angajaţi va depăşi 1.500 de oameni, potrivit lui Vlad Doicaru, deputy country manager enterprise unit director Huawei.
Centrul de suport global din România este cel mai mare şi cel mai puternic dintre cele patru deţinute de chinezi la nivel global. Bucureştiul a fost ales de către chinezii datorită combinaţiei dintre cunoştintele tehnice şi cele lingvistice ale personalului.
România a concurat cu alte cinci ţări, însă in finala chinezii au avut de ales între Bucureşti şi Budapesta. “Atunci când alegem o locaţie ne uităm la resurse, la eventualele scutiri de taxe şi la reglementările telecom”, a spus Leroy Blimegger, vicepreşedinte Huawei.
Primul şi unul dintre cei mai importanţi clienţi pe care centrul de la Bucureşti îi deserveşte este Telenor, compania norvegiană de telecomunicaţii.
Chinezii au investit în centrul de suport de la Bucureşti şase milioane de euro, iar până în 2015 vor să mai investească încă 200 de milioane de euro.
Huawei a avut în Romania o cifră de afaceri de 84 de milioane de euro în 2011, iar pentru anul acesta chinezii estimează că vor avea o cifră de afaceri asemănătoare.
Chinezii sunt pregătiţi pentru implementarea reţelelor 4G
Huawei a intrat cu o reprezentanţă în România în anul 2003, iar anul acesta a preluat pentru o perioadă de cinci ani de zile managementul operaţiunilor de teren pentru reţeaua Vodafone România. Chinezii se vor ocupa de operaţiuni precum mentenanţa şi construirea de site-uri, precum şi activităţile preventive de infrastructură.
“Vodafone a făcut primul pas. În următorii trei ani cred că şi alţi operatori vor apela la noi. Tot ceea ce înseamnă operare şi mententanţă va fi externalizat”, a declarat Vlad Doicaru. Chinezii sunt pregătiţi să implenteze reţele 4G în ţara noastră. Totul depinde de operatori. “Operatorii Vodafone şi Orange au anunţat deja că sunt dispuşi să lanseze servicii 4G anul acesta”, a adăugat Doicaru.
Hotărârea privind licitaţiile pentru serviciile 4G este analizată, astăzi, în Guvern
Hotărârea de guvern privind licitaţiile pentru frecvenţele pentru serviciile de telefonie mobilă de ultimă generaţie 4G va fi analizată, astăzi, în şedinţa Executivului.
Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii din România (ANCOM) ar trebui să scoată la licitaţie luna aceasta drepturile de utilizare a frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date – pe o perioadă de 15 ani. Pentru servicii LTE/4G sunt vizate benzile de 800 şi 2600 Mhz. Este prima oară când în România licenţele de spectru se acordă printr-o procedură de selecţie competitivă.
În cazul în care se alocă toate blocurile de frecvenţe la preţul de pornire propus de ANCOM, valoarea totală a spectrului scos la licitaţie s-ar putea ridica la 700 de milioane de euro.