Huawei Technologies, cel mai mare producător chinez de echipamente de telecomunicaţii, caută să capitalizeze întărirea legăturilor dintre China şi Rusia prin extinderea în sectorul serviciilor pentru companiile energetice, cum ar fi Gazprom, transmite Bloomberg.
Compania chineză va livra diverse produse, cum ar fi sisteme folosite de companiile din sectorul energetic, pentru a gestiona conductele şi zăcămintele offshore, a declarat Deng Yi, director în cadrul Huawei.
Companiile din Rusia şi-au întărit legăturile cu statul chinez, după ce UE şi SUA au impus sancţiuni Moscovei în urma anexării Crimeei. Luna trecută, grupul rus de stat Gazprom a semnat un acord istoric în valoare de peste 400 de miliarde de dolari pentru a furniza gaze naturale Chinei timp de 30 de ani. Acordul va facilita afacerile dintre China şi Rusia, a explicat Deng Yi.
Huawei, care concurează cu Ericsson AB (Suedia) şi Nokia Oyj (Finlanda) în producerea echipamentelor destinate reţelelor de telecomunicaţii, vrea să-şi majoreze vânzările la zece miliarde de dolari până în 2017. Vânzările anuale ale companiei chineze au depăşit un miliard de dolari în Rusia, aceasta fiind printre primele cinci cele mai mari pieţe ale Huawei.
Compania a construit reţeaua 4G pentru Căile Ferate din Rusia, a furnizat sisteme de procesare a datelor celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank iar luna aceasta a câştigat un contract de cel puţin 600 milioane de dolari cu MegaFon, al doilea mare operator de telefonie mobilă din Rusia.
Cu ocazia recentei vizite în China, ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, a anunţat că va discuta cu oficialii chinezi despre posibilitatea unor taxe preferenţiale pentru companiile chineze care investesc în Rusia, schimburi valutare şi reglementarea schimburilor comerciale în monedele naţionale.
AGERPRES