Subvenţia pentru producţia de huilă energetică a Companiei Naţionale a Huilei (CNH) a fost majorată de Guvern cu aproape 10 lei, de la 29,24 lei la 38,69 lei pe tonă, pentru o cantitate mai mică de producţie decât cea indicată în luna mai, la momentul aprobării subvenţiei pentru acest an.
Cantitatea totală de producţie pentru care se acordă subvenţia unitară majorată este de 7,2 milioane Gcal, faţă de 9,6 milioane Gcal estimate iniţial. Majorarea subvenţiei unitare a fost decisă de Guvern prin hotărâre. Subvenţia totală a fost menţinută la 281 milioane lei.
În intervalul 2007-2010, cu avizul Comisiei Europene, statul poate acorda CNH ajutoare de stat, sub formă de subvenţii, în valoare de circa 1,29 miliarde lei.
Subvenţiile trebuie să scadă
La sfârşitul lunii septembrie, secretarul de stat în Ministerul Economiei Alexandru Pătruţi a declarat agenţiei Mediafax că România a solicitat Comisiei Europene, împreună cu alte state din Uniune, prelungirea perioadei în care poate subvenţiona producţia de huilă.
El a adăugat că subvenţiile pentru producţia de huilă, asigurată de Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani, deţinută de stat, au scăzut în acest an cu 14% faţă de anul 2008, iar anul viitor urmează să fie diminuate cu încă 14%. Subvenţiile pentru huilă trebuie să scadă în fiecare an, prevederea fiind o componentă a acordului cu Uniunea Europeană, iar la sfârşitul anului 2010 statele membre ar urma să elimine acest tip de sprijin pentru producţia de huilă.
Cel mai mare datornic al statului
CNH este cel mai mare datornic al statului, cu restanţe istorice către buget care se ridicau, la 30 aprilie, la 3,66 miliarde lei, din care majorări şi penalităţi de 2,58 miliarde lei.
Majoritatea datoriilor CNH către bugetul de stat au fost şterse printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern la finele anului 2006, dar care nu a primit până în prezent avizul Parlamentului şi, implicit, nu a fost pusă în aplicare.
Guvernul a anunţat Parlamentul, la începutul lunii septembrie, că printre proiectele pe care urmează să le aprobe figurează şi legea de ştergere a datoriilor istorice la CNH şi că vrea ca documentul să fie avizat de Legislativ până la finele lunii noiembrie.
SURSA:Mediafax