Mulți români au rămas fără loc de muncă, chiar înainte de Crăciun

Trebuie menționat că între cele două firme exista și un contract ce includea o clauză de exclusivitate. Mai mult, noile unități de producție ar fi fost construite cu ajutorul banilor primiți de la statul român.

„Motivul disponibilizărilor este unul foarte simplu. Timp de 20 ani am produs aspiratoare pentru firma Karcher. Ne-am sacrificat zile, sâmbete, sărbători ca să fim corecți și să onorăm comenzile la timp. Ei au fost un pic mai deștepți ca noi. Au investit în două unități de producție, iar nouă, în schimb, ne-au tăiat comenzile. Odată cu tăierea producției au început și disponibilizările” a spus unul dintre angajații Electroargeș.

Karcher dezvoltă două noi unități cu sprijinul financiar al statului român, prin care ajunge la o cifră de afaceri de 110 milioane de euro în 2021 și estimează că va ajunge la 170 de milioane de euro în 2022.

Totuși, Electroargeș s-a bazat prin clauza anterioară de restricție de concurență pe producătorul german ca principal motor al producției, pierde principalul client, care se dezvoltă prin suplimentul financiar oferit de stat, fiind nevoit să renunțe la 500 de angajați. Un alt rezultat este că scade dramatic la Bursa de Valori București și încheie anul 2020 cu rezultate mult sub așteptări.

Cum s-a ajuns în această situație?

Ordonanța de urgență HG 807/2014 dată de guvernul Orban să sprijine investițiile străine directe are ca efect condamnarea companiilor autohtone în favoarea companiilor străine și disponibilizarea a sute de oameni, scrie dcnews.ro

Un exemplu pentru această situație ar putea fi chiar parteneriatul Karcher-Electroargeș, care se încheie în favoarea companiei germane și în detrimentul companiei românești.

Karcher decide, ca și efect al acordării unor ajutoare de stat prin care a fost în măsură să-și dezvolte propriile unități de producție, încetarea, începând cu anul 2021, a relației contractuale cu Electroargeș, după mai bine de 18 ani de colaborare. Prin simpla susținere financiară din partea statului, CER Cleaning Equipment SRL, subsidiară a Karcher, a ajuns în poziția de a elimina Electroargeș de pe piață și de a contribui la disponibilizarea a sute de oameni.