Răsturnare de situație în plin război. În timp ce Ucraina se luptă să supraviețuiască în fața agresiunilor venite din partea trupelor ruse, Vladimir Putin pare că și-a centrat atenția spre cu totul altceva. Despre ce este vorba?
Răsturnare de situație în plin război. Președintele rus Vladimir Putin a transmis o cerere de ultimă oră. Se pare că liderul de la Moscova nu vrea doar să cucerească Ucraina și și-a concentrat atenția pe cu totul altceva.
Într-o scrisoare deschisă transmisă către premierul israelian Naftali Bennett, Putin cere ca Biserica Aleksandr Nevski din Oraşul Vechi al Ierusalimului să intre în proprietatea Rusiei.
În același document, președintele Rusiei invocă o promisiune în acest sens formulată de predecesorul acestuia din urmă, Benjamin Netanyahu, relatează luni agenția EFE.
Promisiunea făcută lui Putin
Mai exact, este vorba despre promisiunea pe care Netanyahu i-a făcut-o lui Putin. Oficialul israelian și-a dat cuvântul că va transfera Rusiei acest templu, care aparţine Bisericii Ortodoxe Ruse de la Ierusalim, în schimbul eliberării în 2020 a cetăţeanului israelian Naama Isachar, încarcerat în Rusia după o condamnare pentru deţinere de canabis.
La acel moment, fostul premier al Israelului a ajuns la concluzia că disputa asupra proprietăţii bisericii nu poate fi soluţionată în justiţie, în contextul în care este vorba despre un ”loc sfânt”.
În acest sens, el a dispus înregistrarea guvernului rus ca proprietar al Bisericii Aleksandr Nevski. De cealaltă parte însă, noul guvern condus de Naftali Bennett i-a transmis cazul Tribunalului Suprem, care a suspendat decizia privind recunoaştere proprietăţii ruse şi a fost constituit un comitet care urmează să stabilească proprietarul lăcaşului.
A cui este de fapt, Biserica?
În ceea ce privește situația Bisericii, din punct de vedere legal, conform agenției EFE, Rusia este proprietara de facto a acestei biserici începând din anul 1890, în condițiile în care sub Imperiul Otoman a fost recunoscută apartenenţa ei la ”Regatul rus”.
În 2017 a fost pentru prima oară când Moscova a cerut pentru prima dată în faţa justiţiei israeliene ca în baza acestei afirmaţii să i se recunoască dreptul de proprietate, deşi regatul rus nu mai există în prezent. Noua scrisoare transmisă de Vladimir Putin confirmă însă faptul că Moscova nu are de gând să uite de această biserică și nici de promisiunea pe care fostul premier al Israelului i-a făcut-o.
Menționăm faptul că până la momentul actual, din Israel nu a venit nicio reacție în acest sens.