Administrația Prezidențială a informat că președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 10 ianuarie, decretele de eliberare din funcţie a mai multor magistraţi.
Klaus Iohannis a semnat! Au fost eliberați din funcții pe bandă rulantă
Potrivit informațiilor transmise de Administrația Prezidențială, decretele de eliberare din funcţie au fost semnate ca urmare a pensionării. Astfel, Klaus Iohannis i-a eliberat din funcţie pe următorii:
- Mihaela Chirvasiu – judecător la Judecătoria Râmnicu Vâlcea;
- Adina-Mihaela Lucuţa – judecător la Tribunalul Sibiu;
- Mirela Hancaş – judecător cu grad profesional de Curte de apel la Tribunalul Sibiu;
- Nicolae Fălămaş – judecător la Judecătoria Sibiu;
- Simona Septimia Stratulat – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, delegată în funcţia de prim-procuror la această unitate de parchet.
Decretele semnate anterior de șeful statului
Amintim că anterior au fost promulgate trei legi importante pentru România. Printre acestea se află și legea care va permite înfiinţarea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).
Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 7 ianuarie 2022, următoarele decrete:
Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 104/2021 privind înființarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (PL-x 380/27.09.2021);
Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 159/2020 privind finanțarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp şi 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul energetic național, precum şi a stațiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, prin Programul de finanțare „ELECTRIC UP” (PL-x 623/12.10.2020);
Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2021 pentru modificarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul (PL-x 359/20.09.2021).
Aşadar, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 104/2021 privind înfiinţarea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC). Guvernul a adoptat această ordonanţă de urgenţă pe 27 septembrie.
Noua instituţie va înlocui CERT-RO. În perioada următoare, DNSC urmează să preia personalul, infrastructura şi atribuţiile fostului CERT-RO. Directoratul este conceput ca o instituţie civilă de anvergură, capabilă să devină în scurt timp un Centru de excelenţă recunoscut pe plan internaţional şi naţional.
Legea stabileşte că DNSC are responsabilităţi privind securitatea cibernetică a spaţiului cibernetic naţional civil, componentă a securităţii naţionale. Actul normativ mai stipulează că instituţia „îndeplineşte atribuţiile de autoritate competentă de securitate cibernetică la nivel naţional pentru furnizorii de servicii de găzduire/hosting, de servicii tip cloud şi furnizorii de reţele de distribuţie de conţinut”.