În perioada iulie-septembrie, economia Bulgariei nu a înregistrat nicio creştere, în timp ce pe baza anuală s-a majorat cu 1,3%, anunţă Agerpres. În primele două trimestre ale anului, economia bulgară a înregistrat creşteri de respectiv 2% şi 3,4% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Datele contrazic previziunile analiştilor care se aşteptau ca, în cel de al treilea trimestru, să se înregistreze o creştere datorită turismului şi agriculturii, comentează publicaţia electronică Dnevnik. Aceştia anticipau că reducerea consumului din vestul Europei va afecta economia bulgară abia în ultimele trei luni ale anului.

Acum, experţii cred că Bulgaria ar putea să evite o nouă recesiune, dar în urmă cu câteva zile Ministerul Finanţelor a anunţat că are în vedere modificarea proiectul de buget de stat pentru anul viitor, reducând şi mai mult cheltuielile prevăzute.

Ministrul finanţelor Simeon Diankov prognoza că în anul în curs economia ţării va înregistra o creştere de 3,6%. La sfârşitul lunii august, Diankov a recunoscut însă că majorarea produsului intern brut va fi mai mică.