Această invazie, cu soldați ruși care bombardează fără discernământ blocuri și spitale ucrainene, ucigând civili, jefuind case, violând femei și generând cea mai mare criză a refugiaților din Europa de după al Doilea Război Mondial, este tot mai mult considerată o reluare a atacului lui Hitler împotriva Europei, care a început în septembrie 1939 cu invadarea Poloniei.
De la distanță, s-ar putea presupune că, în cele din urmă, Europa se va împăca cu ideea unei invazii pe scară largă pe care Putin a lansat-o împotriva Ucrainei, așa cum Europa s-a împăcat cu anexarea peninsulei Crimeea, în 2014, o porțiune îndepărtată de pământ unde s-a izbit de puțină rezistență și a declanșat unde de șoc.
Așa se explică acum totul
Complet greșit! Această invazie poate fi considerată, așa cum o fac unii, o reluare a atacului lui Hitler împotriva Europei, care a început în septembrie 1939 cu atacul asupra Poloniei.
Adăugați la asta și aparenta amenințare a lui Putin de a folosi arme nucleare, după ce a avertizat că orice țară care va interveni în războiul din Ucraina se va confrunta cu „consecințe pe care nu le-ați văzut niciodată”. Și astfel se explică totul.
Explică de ce, peste noapte, guvernul Germaniei a renunțat la aproape 80 decenii de rezistență pentru orice conflict, având cel mai mic buget de apărare, anunțând acum o creștere uriașă a cheltuielilor militare și planurile de a trimite arme în Ucraina.
Explică de ce, tot peste noapte, Suedia și Finlanda au renunțat la cei peste 70 de ani de neutralitate și au cerut aderarea la NATO.
Peste noapte, Polonia și-a deschis granițele pentru mai bine de două milioane de refugiați ucraineni, transformându-se totodată într-un pod terestru crucial, pentru a canaliza armele NATO spre Ucraina.
De asemenea, Uniunea Europeană a renunțat la sancțiunile economice insignifiante pe care le-a impus Rusiei în ultimii ani și a lansat o salvă de sancțiuni economice dure, care au lovit în inima economiei lui Putin.
Un cutremur european! Nimic nu va mai fi ca înainte
În concluzie, ceea ce am fi crezut că este doar o invazie rusă a Ucrainei a devenit un adevărat cutremur european. „O trezire la realitate! Boom! Și totul s-a schimbat”, spune Joschka Fischer, fostul ministru german de Externe.
„Nimic nu va mai fi ca înainte. Observați o schimbare uriașă în Europa ca răspuns la invazia Rusiei. Ea nu se bazează pe presiunea americană, ci pentru că percepția amenințării Rusiei de astăzi este complet diferită: înțelegem că Putin nu vorbește numai despre Ucraina, ci despre noi toți și despre democrațiile noastre”, a continuat Fischer.
Fie că ne place sau nu, a adăugat Fischer, Europa modernă se află acum într-un „soi de confruntare cu Rusia. Asistăm la „o pierdere completă a încrederii în Putin”.
Armata lui Putin distruge în mod sistematic orașele și infrastructura ucraineană cu intenția aparentă de a impune o stăpânire rusă. De fapt, vrea să le șteargă complet de pe hartă, consolidând teoria falsă a lui Putin că Ucraina nu este o țară.
De la faza de șoc la faza de uluire
Dacă până acum am asistat la faza de „șoc” a acestui război, încă în desfășurare, faza de „uluire” poate fi detectată în rândul oficialilor europeni. Pe scurt, în timp ce Statele Unite par să se destrame, „Statele Unite ale Europei” – cele 27 de state membre ale Uniunii Europene – au umit pe toată lumea.
Au reușit să facă front comun, alături de alte state europene și NATO, pentru a împiedica invazia lui Putin. Din februarie, UE a impus cinci pachete de sancțiuni împotriva Rusiei.
Aceste sancțiuni nu lovesc doar Rusia, ci sunt și extrem de costisitoare pentru blocul comunitar în ceea ce privește pierderea afacerilor sau costuri mai mari ale materiilor prime.
Un al șaselea pachet va reduce cu aproximativ 90% importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul acestui an, relatează ASHARQ AL-AWSAT.