Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a explicat că Uniunea Europeană analizează noi măsuri aspre împotriva sectorului bancar, precum şi restricţii în sectorul energetic.
„Continuăm să ne uităm la sectorul bancar, în special la Sberbank, care reprezintă 37% din sectorul bancar rusesc. Şi, bineînţeles, vorbim despre energie”, a explicat Ursula von der Leyen, potrivit ziarului german Bild am Sonntag.
De asemenea, Ursula von der Leyen a respins criticile la adresa Guvernului de la Berlin, potrivit cărora Germania „încetineşte” adoptarea sancţiunilor europene.
„Germania a sprijinit Ucraina de mulţi ani şi a aprobat toate cele cinci pachete de sancţiuni pe care le-am propus în 48 de ore.
UE nu a acţionat niciodată la fel de unită, hotărâtă şi energică ca acum. Germania ia parte la aceasta”, a completat Ursula von der Leyen.
Reamintim faptul că, după ce oficialii europeni au interzis tranzacțiile cu cărbune rusesc pentru patru luni calendaristice pentru a lichida comenzile în curs, Uniunea Europeană intenționează să impună o sancțiune similară asupra petrolul rusesc.
UE pregătește un embargo petrolier împotriva Rusiei
Inițiativa Uniunii Europene este concepută special pentru a-i oferi Germaniei timp necesar pentru a-și găsi furnizori alternativi. Totodată, embargoul petrolier va fi impus după runda finală a alegerilor prezidențiale din Franța, de pe 24 aprilie, pentru ca oficialii europeni să se asigure că impactul major asupra prețurilor combustibililor să nu favorizeze candidatul populist Marine Le Pen.
„Comisia și U.E. membrii s-au ferit în mod inteligent de la definirea unor linii roșii care ar declanșa un răspuns la sancțiuni de când Rusia a atacat Ucraina”, a declarat Emre Peker, director la consultanța Eurasia Group, relatează New York Times.
„Mă aștept ca U.E. să evite definirea factorilor declanșatori întrucât escaladarea Rusiei continuă în estul Ucrainei și dezvăluirile din Bucha și din alte părți continuă să impulsioneze o poziție europeană întărită. Orice alte catastrofe majore care se vor desfășura vor adăuga un impuls”, a completat Emre Peker.
Reamintim faptul că, joi, președintele rus Vladimir Putin a făcut un apel urgent către oficialii ruși să reorienteze exporturilor energetice ruseşti din Europa spre Asia.
Vladimir Putin vrea să își îndrepte exporturile petroliere spre Asia
În prezent, Vladimir Putin susține că oficialii europeni „destabilizează piaţa” și urmăresc să renunţe la hidrocarburile ruse, relatează agenția de presă AFP.
„Se va pleca de la principiul că, în viitor, livrările către Vest vor scădea. Trebuie, deci, să reorientăm exporturile noastre spre pieţele din sud şi est care cresc rapid.
Ţările europene vorbesc constant despre renunţarea la aprovizionările ruseşti şi, făcând acest lucru, destabilizează piaţa şi fac să crească preţurile”, a spus Vladimir Putin.
„Tentativele ţărilor occidentale de a-i înlătura pe furnizorii ruşi, de a înlocui resursele noastre energetice cu aprovizionări alternative, vor afecta inevitabil ansamblul economiei mondiale”, a avertizat Vladimir Putin, afirmând faptul că „consecinţele unui astfel de demers pot deveni foarte dureroase, şi în primul rând pentru iniţiatorii unei astfel de politici”.